Tirsdag ble den 39 år gamle filippinske førstestyrmannen varetektsfengslet for fire uker i Bergen forhørsrett. 39-åringen nekter straffskyld. Zape fastholder at han ikke ante at fiskerne om bord i «Cistude» var i livsfare utenfor franskekysten natt til 26. august. Derfor bestemte han seg for at kapteinen ikke trengte vite om den fatale smellen.

Ville unngå vitsene

Styrmannen fryktet hva kollegene på kjemikalietankeren skulle si.

I retten skal Zape ha forklart at han ville unngå alle vitsene. Han fryktet at kolleger ville spørre om han hadde sovet på broen. Derfor ba han også lettmatrosen, som var på vakt, om ikke å si noe om hendelsen.

Styrmannen skal videre ha forklart at han ble helt ute av seg da det etter hvert gikk opp for ham hva som faktisk hadde skjedd. At fire franske fiskere var døde.

Dagen etter sammenstøtet ønsket Zape ifølge sin egen forklaring å informere kapteinen om hendelsen. Da han oppdaget at kapteinen var skjelven og virket stresset, lot han det være. Han tok deretter kontakt med overstyrmannen.

Overså melding

Dommer Arne Fortun tror ikke noe på at 39-åringen ikke var klar over at han forlot sjømenn i havsnød.

«Det er skjellig grunn til mistanke om at Zape var klar over at det hadde oppstått en situasjon med fare for liv og helse», heter det i gårsdagens kjennelse.

Styrmannen innrømmet at han ignorerte en såkalt PAN-melding en stund etter kollisjonen.

Zape skal ha forklart at meldingen var på fransk, og at han derfor ikke skjønte hva som ble sagt. Han skal ha fortalt neste mann som kom på vakt om meldingen, og ifølge Zape skulle vedkommende gå videre med den.

Zapes forsvarer, Jostein Alvheim, presiserer at det ikke var noen nødmelding hans klient ignorerte.

— PAN-meldinger er bare en henstilling til styrmenn om å være observante, sier han.

Ekspressfart

Påtalemyndigheten håper å få gjort unna «Bow Eagle»-rettssaken i løpet av høsten. Zape risikerer da seks års fengsel.

— Vi ønsker å få stilt ham for retten så fort som mulig. Men det avhenger av franske sjøfartsmyndigheter. Vi er nødt til å få ut de nødvendige dokumentene. Og det kan være en omstendelig prosess, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold ved Hordaland politidistrikt.

Ronnie L. Zape samtykket i utgangspunktet i varetektsfengsling, men hans forsvarer fikk overtalt ham til å ta betenkningstid.

— Han var forberedt på fengsel. Om han bor på hotell eller i fengsel, spiller kanskje ikke så stor rolle så lenge han er i et fremmed land borte fra familien, sier Alvheim.

KARTLESERE: Advokat Jostein Alvheim (t. v.) og politiinspektør Svein Erik Krogvold leter etter ulykkesstedet på kartet.
FOTO: SCANPIX