Brannen startet i en leilighet i 1. etasje i sentrumsbygården i 20.30-tiden, og brannvesenet fryktet at brannen hadde spredt seg til 4.etasje, der det veltet ut røyk fra et vindu.

— På et tidspunkt trodde vi brannen hadde spredt seg via hulrom i bygningen opp til 4. etasje, men det viste seg at det bare var røyk som hadde steget opp, sier vakthavende sjef i Brannvesenet, Harald Skaalvik.

Brannvesenet fryktet at brannen kunne spre seg i den gamle bygården, og utvikle seg til en storbrann.

— Vi kjenner denne adressen som en farlig gate, der har vært en del branner tidligere. Derfor slo vi storbrannalarm, fordi det er viktig å få mye mannskap tidlig på plass, sier Skaalvik.

Ifølge politiet ble 20 personer evakuert fra bygningen. En person ble sendt til Legevakten med mulige røykskader.

Flere ambulanser og store politistyrker rykket også ut til brannstedet. I 20.50-tiden hadde brannvesenet kontroll over brannen.

Barn hjulpet ut

— Vi visste ingenting om brannen før brannvesenet kom og ringte på, forteller Abebe Abeshu.

Han bor i annen etasje i bygården sammen med sin kone og tre døtre. Familien ble evakuert sammen med de 15 andre som befant seg i huset.

— Jeg har et handikap og måtte ha hjelp ned trappen. Stokken min fikk jeg ikke med meg i farten, sier Abeshu.

Røyken var begynt å velte ut i oppgangen da familien på fem ble evakuert. De er usikre på om leiligheten deres har tatt skade i brannen.

— Det vet vi ikke. Det kom jo veldig mye røyk etter hvert, sier datter Margaret Abebe.

— Det er ingen som kan flytte tilbake hit i kveld. Huset er nå et avsperret åsted, inntil brannteknikere får undersøkt hva som er årsaken til brannen, sier politiets skadestedsleder, Ronny Lentføhr.

- Varslet om brannfare

Politiet samlet de evakuerte beboerne i en buss, for å finne ut hvem som trengte hjelp til overnatting. De fikk i går hjelp av kommunens kriseteam.

— Politiet har bedt oss om å skaffe overnatting til maksimalt 20 personer. Det har vi nå gjort, men jeg vet ikke om hvor mange som kommer til å overnatte privat i stedet, sier Anne-Marit Presterud, administrativ byvakt i Bergen kommune.

En nabo til leiligheten der det begynte å brenne, hevder han flere ganger har varslet Bergen Bolig og Byfornyelse - som eier ni av ti leiligheter i bygården - om brannfare.

— Jeg kan verken avkrefte eller bekrefte det, sier driftssjef Kjell Søderstrøm i Bergen Bolig og Byfornyelse.

Storbrann i 1991

Det er ikke første gang det brenner i nabolaget. I desember 2004 brant det i Daniels Hansens gate 9. I september 1997 var det brann i nummer 18, og i januar 1993 ble nummer 20 forsøkt tent på to ganger.

Den største brannen i gaten skjedde imidlertid i mars i 1991. Da ble 20 personer evakuert fra en storbrann på hjørnet mellom Lyder Sagens gate og Daniel Hansens gate. Bygningen ble totalskadd.

HELGE SKODVIN
HELGE SKODVIN