Annenhver dag besøker Reidar Olsen stedet hvor både hans kone og hans eneste datter ligger begravet.

— Da min kone døde, bestilte jeg en dobbeltgrav. Egentlig var det jeg som skulle ligge ved siden av henne, sier han.

Konen døde i mai 2000 av hjerneblødning. Fjorten måneder senere ble datteren Hanne Kristine brutalt kjørt ned og drept av sin samboer. Også parets tre uker gamle datter ble meid ned. Hun fikk livstruende skader, mens Hanne Kristines tante unnslapp døden ved å kaste seg til side for bilen i siste sekund.

- Vil alltid hate ham

13. januar neste år begynner straffesaken i Bergen tingrett mot den 41 år gamle mannen. Da sitter Reidar Olsen på tilhørerbenken.

— Hvordan vil det bli å se ham igjen?

— Den mannen er som luft for meg. Jeg vil nok alltid føle et hat mot ham og jeg kan aldri tilgi det han har gjort. Men jeg tror jeg skal klare å takle det, sier Olsen.

Den storvokste sjømannen var i Nordsjøen da datteren ble drept fredag 27. juli i fjor. Dødsbudskapet fikk han av sønnen.

— Det første han sa var «pappa, sett deg ned». Så fortalte han hva som hadde skjedd. Jeg ble fullstendig lamslått. Ordene gikk ikke inn. Jeg fortsatte bare å jobbe helt til jeg fikk beskjed av noen kolleger om å dra i land, forteller 57-åringen.

Litt etter litt gikk tragedien opp for ham. Om bord i helikopteret stod radioen på. På nyhetene var drapet på Hanne Kristine toppsaken.

— Alt var helt uvirkelig, sier Olsen.

Da han senere på kvelden fikk se sitt barnebarn for første gang, lå den tre uker gamle babyen fullstendig innhyllet i slanger på Haukeland sykehus og svevde mellom liv og død.

— Da jeg så henne, følte jeg bare et intenst hat mot han som hadde forårsaket dette, sier Olsen.

Kamp om babyen

Utrolig nok overlevde den lille jenten, som fyller ett år om to uker.

— Det går overraskende bra med henne. Hun synger og er alltid i godt humør. Men det er for tidlig å si noe om hvilke varige mén hun vil få. Vi vet at synet hennes er skadd, forteller morfaren.

Den lille jenten heter May Kristine og er kalt opp etter både mamma og mormor, noe som angivelig ikke har falt i god jord hos jentens drapstiltalte far. Han skal ha ønsket å gi jentebarnet et helt annet navn. Den drapstiltalte krever også foreldreretten til Olsens barnebarn.

— Det er jo fullstendig absurd, sier morfaren. Barnefordelingssaken kommer opp for retten når straffesaken mot 41-åringen er ferdig.

Ransaket fotoalbum

Hanne Kristine møtte sin kommende drapsmann da de begge jobbet på et asylmottak i 1998. De ble kjærester etter noen måneder. Pappa Reidar var da til sjøs, og fikk ikke vite om datterens nye kjæreste før han kom hjem til jul.

— Vi inviterte dem begge hjem til oss på julaften, og jeg fikk inntrykk av at han var en veldig grei kar, forteller Olsen.

Men førsteinntrykket fikk seg en knekk allerede samme natt.

— Midt på natten våknet jeg av bråk i stuen. Da jeg stod opp for å se hva det var, lå alle fotoalbumene våre strødd utover gulvet. Det var tydelig at han hadde pløyd gjennom dem og så gått og lagt seg.

— Hvorfor tror du han gjorde det?

— Tja, han skulle vel lete etter bilder av hennes tidligere kjærester, tror Olsen.

— Var du noen gang redd for at det kunne skje Hanne Kristine noe?

— Ikke i starten. Men jeg fikk et annet syn på ham etter at han tok kvelertak på Hanne Kristine under en krangel. Vi oppdaget det ikke før vi så blåmerkene på halsen hennes. Hun flyttet ut og leverte inn anmeldelse mot ham. Den trakk hun tilbake da de kom sammen igjen. Etter det ventet jeg meg det verste, forteller 57-åringen.

Kranglet om foreldreretten

Siste gangen han snakket med sin datter på telefonen, var fire dager før hun ble drept.

— Da jeg spurte om det gikk bra, dro hun veldig på det før hun svarte ja. Jeg satt igjen med en følelse av at noe var veldig galt, forteller Olsen.

Venner av Hanne Kristine forteller til BT at paret hadde kranglet kvelden før Hanne Kristine ble drept. Hennes samboer skal da ha truet med å ta datteren fra henne. Samme dag som drapet fant sted, skulle Hanne Kristine midlertidig overta en venninnes leilighet for å komme seg bort fra samboeren.

I stuen hjemme forteller Reidar Olsen villig om da datteren vokste opp i Knarrevik på Sotra. Han beretter om en blid og livsglad jente som elsket å reise og oppleve nye ting.

— Hun var glad i alt som var av mennesker og dyr, og vi hadde et kjempebra forhold. Hanne Kristine var selve holdepunktet i livet mitt, sammen med sønnen min, sier han.

- Skal ikke få se datteren

I vår flyttet Reidar Olsen tilbake til Bergen. Han er sykemeldt fra jobben frem til rettssaken er ferdig, men han tror ikke det vil bli stort lettere å leve med savnet etter en eventuell dom.

— Jeg og alle i familien prøver å få dette på avstand, men livet kommer aldri til å bli det samme uansett, sier Olsen.

— Hva gjør du hvis 41-åringen prøver å ta kontakt med barnebarnet ditt?

— Når hun en gang blir myndig, skal hun selv få bestemme om hun vil ha noe med ham å gjøre. Men frem til da skal jeg gjøre alt som står i min makt for at han ikke skal få se henne igjen, sier Reidar Olsen.

MISTET DATTEREN: – Hanne Kristine var selve holdepunktet i livet mitt, sier hennes far, Reidar Olsen (57).
Foto: Gidske Stark