62-åringen var tidligere kjent som Wilheim Schlutter Pedersen — men mellomnavnet har han nå kuttet ut.

Et kapittel av byens kriminalhistorie ble brettet ut i Bergen tingrett i går. Pedersen fikk sin første dom i 1959. I løpet av de 43 neste årene er han dømt hele 33 ganger. Til sammen har den 62 år gamle bergenseren sittet 36 år bak murene. Det nærmer seg norgesrekord.

Fant halv million

Nå går det mot nye år i fengsel. Pedersen er tiltalt for befatning med 359 gram heroin og over 5000 piller Rohypnol. Det er også beslaglagt nærmere en halv million kroner, som politiet mener stammer fra narkotrafikk.

— Nå er det på tide at Pedersen går av med pensjon. Det skal denne rette sørge for. Det er nok nå, sa aktor, statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, og la ned påstand om åtte års fengsel.

Han refererte til et rulleblad voldelig nok til å skremme de fleste.

Alt i 1959 ble Pedersen dømt til sikring første gang, blant annet for vold mot offentlig tjenestemann. På 70-tallet ble han dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge, etter at en mann på Nordnes døde av voldsbruk fra flere personer.

Redd Pedersen

Voldtekt og grove voldsepisoder hører videre med rullebladet. I politiet var Pedersen lenge sett på som den farligste mannen i Bergen. Kilder forteller til BT at det var vanlig at de mest robuste politimennene tok hånd om Pedersen når han ble brakt inn.

I 1993 ble Pedersen, som nå har kuttet ut Schlutter-navnet, dømt til ett år og åtte måneders fengsel, etter å ha holdt en fengselsbetjent i Bergen landsfengsel som gissel i to timer.

De siste årene har han oppholdt seg i Oslo. Det var der størstedelen av heroinen han nå er tiltalt for, ble funnet. Pedersen er siden midten på 80-tallet dømt fem ganger for befatning med narkotika.

Tatt i prøvetiden

Stolt-Nielsen er ikke i tvil om at pengene som ble funnet i Oslo, og nedgravd i en hage i Åsane, har forbindelse med narko-omsetning.

— Det er straffeskjerpende at han driver med narkotika utelukkende av profitthensyn, sier Stolt-Nilsen.

— Så snart han slipper ut av fengselet, og i prøvetiden for forrige dom, velger han å involvere seg i store narkotikaopplegg.

Pedersen selv har vedkjent seg befatning med narkotikaen han nå er tiltalt for. Han hevder derimot at store deler av pengene som er beslaglagt, stammer fra salg av en tomt han arvet i Sandviken.

— Disse pengene har han sullet bort mange ganger. Det er ingen grunn til å feste lit til hans forklaring. Pengene bør inndras. Han skal ikke få anledning til å tjene på kriminalitet når han en gang slippes ut, sier Stolt-Nilsen.

Pedersen har ingen problemer med å vedkjenne seg et langt liv som kriminell. Nå er han derimot fast bestemt på at det er nok.

— Nå er det nok. Det er ikke vært det, sa 62-åringen i retten.

Hans forsvarer, advokat Jostein Alvheim mener påstanden på åtte års fengsel er alt for strengt.

— Det vil være rettshistorie i Norge. Dessuten er det ikke ført bevis for at pengene som er funnet stammer fra narkosalg, sier Alvheim.

VIL STOPPE: Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen krever rekordlang straff for Wilhelm Pedersen. Nå vil han setter en effektiv stopper for en av de mest fryktete kriminelle i Bergen de siste tiårene.<br/> ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ