— Min sønn kom hjem i går og fortalte at folk på skolen hadde sagt til ham at han bare måtte vente til fredag, for da er det «spark en rødhåret-dagen». Da skulle mange være stygge med ham, og han er nå livredd for å gå på skolen. Jeg ble helt sjokkert, sier en bekymret mor til bt.no.

Sønnen hennes går på Ortun skole i Fyllingsdalen. Og skolens rektor, Ivar Skjelten, deler bekymringen.

— Vi har ventet på dette i flere uker, sier Skjelten.

«South Park» får skylden

Fenomenet skal ha oppstått i fjor. Inspirert av episoden «Ginger Kids» i TV-serien «South Park», skal en 14-åring ha lansert datoen 20. november som «kick a ginger day».

Utenlandske medier rapporterte for ett år siden at rødhårede ble sparket ned, at foreldre holdt barn hjemme fra skolen og at gutten som startet Facebook-gruppen ble politietterforsket.

Flere bekymrede foreldre har kontaktet skolen de siste dagene.

— Vi har visst om denne aksjonen, men håpet at det kanskje ikke skulle spre seg til elevene. Det var fåfengt. Dette foregår jo på nettet, på Facebook, og det er først og fremst elevene som bruker slike sider. Og er det slik her, er det nok slik over hele byen, sier Skjelten.

Strenge reaksjoner

Selv opplever han aksjonen som «helt bisarr», og håper at det hele er spøk og tomme trusler.

— Vi har elever på skolen som har fått beskjeder fra andre elever av typen «bare vent!». Vi vet ikke om dette er en spøk, men elevene som opplever dette er engstelige, sier Skjelten.

Rektoren forteller at skolen tar signalene svært alvorlig. I dag har alle lærerne gitt klar beskjed til elevene om at mobbing eller vold mot rødhårede er helt uakseptabelt, og vil føre til strenge reaksjoner.

— Vi vil slå hardt ned på dette, og utvisning kan bli aktuelt. Dette er jo uprovosert vold! Man sparker ikke ned folk fordi de har rødt hår. Jeg håper dette ikke blir noe av, men vi vil passe nøye på i morgen, sier rektoren.

- Snakk med barna

Presseansvarlig i organisasjonen Anonyme foreldre av mobbeofre, Helga Johannessen, oppfordrer foreldrene til å snakke med barna om dette før de drar på skolen i morgen.

— Jeg er rystet! Jeg har en klar oppfordring til alle foreldre, lærere, rektorer og andre voksne: Slå hardt ned på dette! Drastiske midler må tas i bruk, som utvisning og husarrest. Mobbing er et samfunnsproblem, sier hun.

Serien «South Park», som altså får skylden for fenomenet, er også omstridt her hjemme. Medietilsynet har nylig gransket serien etter klager fra foreldre, noe som endte med en advarsel til TV 2 Zebra.

— Vi har lenge sagt at man må tenke over hvilke signaler man gir. Noen vil le av det, men noen vil også plukke opp ideene, sier Johannessen.

Synspunkter? Del dem med våre lesere her.