• Dersom kulden fortsetter og vi ikke får regn snart, kan situasjonen bli kritisk, sier avdelingsleder Arne G. Svendal ved VA-etaten.

Vannkilden på Gullfjellet er så nedtappet at kommunen kniper igjen kranene.

— Vi har redusert uttaket fra kilden. Nå er det bare en tredjedel av vanlig produksjon der oppe. Vi er helt nødt til å spare på vannet, sier avdelingsleder for drift ved Vann- og avløpsetaten, Arne G. Svendal.

- Dersom det ikke blir mildvær før påske, er det grunn til bekymring.

Arne G. Svendal, VA-etaten

- Lar vannet renne

Vannforbruket vårt har økt med hele 25 prosent i kuldeperioden, ifølge VA-etaten. Til sammen brukte vi 130 millioner liter vann hvert eneste døgn i januar. Det tilsvarer rundt 515 liter vann per bergenser.

— Det er langt mer enn vanlig på denne tiden. Noe av det skyldes vannlekkasjer, men halvparten av økningen skyldes trolig frosttapping - at folk lar vannet renne for å unngå at det fryser i rørene, sier Svendal.

Så lenge frosten varer, er det lite nytt vann som renner ned i drikkevannene.

— Dersom det ikke blir mildvær før påske, er det grunn til bekymring, sier Svendal.

— Kilden på Gullfjellet ligger høyt oppe og snøen ligger lenger der. Den fylles sent opp, så her må vi bare spare, sier han.

Ikke tillatt med «frosttapping»

Ved Svartediket er magasinet tappet ned med syv meter.

— Svartediket pleier å fylles opp raskere enn kilden på Gullfjellet, men også her er vannstanden lav. Nå må folk ta ansvar og heller sette på en liten varmeovn i kjelleren i stedet for å la vannet renne. Frosttapping er heller ikke tillatt i henhold til sanitærreglementet for Bergen kommune, sier han.

I dette reglementet heter det at abonnentene forplikter seg til ikke å sløse med vann, som for eksempel ved å la en lekkasje stå ureparert eller la kranene stå og renne.

Sparer du på vannet? Si din mening her.