HELLE AARNES

Den 34 år gamle asylsøkeren fra Iran har store pusteproblemer og er avhengig av anti-psykotiske medisiner som han ikke fikk med seg da han onsdag i forrige uke ble hentet av politiet i Bergen og sendt ut av landet. Asylsøkeren, som har bodd på mottak i Arna i to og et halvt år, ble fengslet umiddelbart da han ankom Teheran. Helsetilstanden skal være forverret.

Frykter dødsstraff

— Dette er fullstendig uakseptabelt. Iranere i Norge jeg har snakket med, frykter at mannen vil bli hengt. Det iranske regimet er et av verdens verste, og har flere ganger iverksatt dødsstraff umiddelbart i saker mot politisk opposisjonelle, sier Amir Payan, styremedlem i Bergen SV, og representant for Kontaktutvalget mellom innvandrere og styresmakter.

— Mannen må enten hentes tilbake, ellers må norske myndigheter øve press på iranske myndigheter, sier Payan, som i går henvendte seg til justisminister Knut Storberget og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen om saken. I brevet krever han at norske myndigheter snarest forsikrer seg om at 34-åringen ikke lider noen overlast i hjemlandet, og forsøker å hente mannen tilbake til Norge.

Bekymret lege

— Jeg stiller et stort spørsmål ved om norske myndigheter har hatt kontroll i denne saken, og hvorfor personer som Mullah Krekar til tross for mange avslag, ikke kastes ut, mens svakere personer på grasrota ikke får rettsbeskyttelse, sier Amir Payan.

Også mannens fastlege er bekymret.

— Jeg venter på nytt om mannen, sier lege Kjell Vaage. Han frarådet sterkt at den syke asylsøkeren skulle fraktes noe sted.