Fra midnatt kan 900 streikeklare sjåfører i Gaia bli tatt ut i streik. Faren for streik er overhengende, og Gaias konsernsjef Arne Buanes betegner i dag forhandlingene som «veldig vanskelige».

Dermed kan alle som vanligvis tar bussen, måtte finne andre former for transport. Blant de som kan bli rammet er mellom 10.000 og 15.000 skoleelever i Bergen. I verste fall vil skolene godta at de tar seg fri.

Den eneste gruppen som foreløpig har fått dispensasjon fra streiken, er transporttjenesten for funksjonshemmede.

P-plassene vil bli fulle

Skrekkscenariet for politiet er at alle som skal til byen fredag morgen setter seg i hver sin bil og tråler rundt i sentrum på jakt etter parkeringsplass.

— Det er som kjent et begrenset antall parkeringsplasser i denne byen. Dersom det blir fullstendig kork, vil den oppstå når alle parkeringsplassene blir opptatt, sier Jan Gunnar Bøe, leder for trafikkseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Kreative, men ulovlige, parkeringer vil ikke bli akseptert.

— Det vil ikke hjelpe å skylde på streiken, sier han.

For den som blir fristet til å prøve seg på en spansk en, er det greit å vite at prisen kan bli flere tusen kroner. Politiet vil ikke nøle med å taue bort ulovlig parkerte biler som hindrer trafikken.

Vil neppe dirigere

Blir det fullt kaos i trafikken, er det ellers lite politiet kan gjøre.

— Det vil ikke hjelpe med dirigering, dersom alt korker seg til, sier Bøe.

Han er likevel optimist.

— Jeg vil tro det går bra, hvis folk klarer å områ seg og finne alternativer. Som å sykle, for eksempel, eller å kjøre sammen med naboer, kollegaer, venner og kjente, sier trafikksjefen.

I tillegg kan det lønne seg å være tidlig ute, dersom en skal klare å sikre seg en parkeringsplass.

Også distriktsjef Olav Finne i Statens vegvesen tror bergenserne klarer å unngå totalt kaos.

— Erfaring har vist at folk tilpasser seg, i hvert fall når en streik har vart noen dager, sier han.

Arkiv