Også helikoptertrafikken til Nordsjøen er rammet av tåken. I tillegg er Stureterminalen stengt og store tankskip får ikke lagt til på Mongstad.

Værforholdene på Flesland er helt eksepsjonelle. Ingen av de ansatte bt.no har snakket med, kan huske lignende forhold.

Tåke i flere dager

Meteorologikonsulent Jann Steinar Arnetvedt ved Værmeldingstjenesten på Flesland sier til bt.no at tåken kan bli liggende tett i flere dager fremover — kanskje helt til søndag.

— Tåken dannes som følge av et høytrykk vest av Skottland. Det blir trolig liggende ut uken, sier Arnetvedt.

Det er dårlig nytt for flyselskapene.

— Dersom tåken ligger like tett de neste dagene, så må vi fortløpende vurdere hva vi skal gjøre, sier vaktsjef Terje Skavhellen i SAS til bt.no.

— Er dette det store marerittet for SAS?

— Ikke for oss, men for passasjerene.

Aldri opplevd maken

— Jeg har aldri opplevd at tåken har skapt så store problemer tidligere, sier Meteorologikonsulent Jann Steinar Arnetvedt ved Værmeldingstjenesten på Flesland.

— Hvorfor er tåkegrøten så tykk?

— Vi har en veldig spesiell situasjon med varm og fuktig luft som kommer inn fra havet. På land blir denne luften kjølt ned over land og dermed oppstår tåketeppet.

Mangel på fly

For at et fly skal lande, må sikten være 750 meter. Det holder derimot med 300 meters sikt for å ta av. Slik værforholdene er ved 9-tiden, går det greit å lette. Landingen er imidlertid fortsatt problematisk.

— Det mest kritiske er mangelen på fly. Når flyene ikke kan lande, har vi etter hvert heller ingen å sende i luften, sier Arve Lauritsen - supervisor i tårnet på flyplassen.

Fant en lomme

Kun et fly har satt hjulene på bakken i løpet av morgentimene.

— Vi fant en "lomme" i tåken som gjorde det forsvarlig, forklarer trafikkassistent Susanne Furland i Braathens.

Alle avganger til Stavanger og Haugesund er foreløpig innstilt. Også der ligger tåketeppet tykt. Avgangene nordover og østover er ikke rammet.

— Ifølge meteorologene er det 40 prosents sjanse for at det skal klarne i løpet av formiddagen. Dersom ikke det skjer, fortsetter kaoset. Vi må ta fly ned på bakken for å sende andre i luften - så enkelt er det, sier Furland.

Bt.no holder deg oppdatert på forholdene utover dagen.

Tåken lå tett på Flesland også i dag.
FOTO: JAN M. LILLEBØ