Traseen til Bybanen har allerede fått besøk av taggere. Nå frykter leder for ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Svein Bjørn Losnegård, at også Bybanen vil få besøk av dem.

— Jeg er bekymret for hva som vil skje når Bybanen kommer. Om den vil bli ødelagt av taggerne, sier Losnegård.

Losnegård har fulgt med på taggemiljøet i byen i lang tid.

— Jeg har vært inne på enkelte taggesider, der det er bilder av Bybanen. Taggerne legger inn bilder av taggeobjekter på disse sidene, sier han og fortsetter

— Hvis du tar en kjøretur sørover, er det veldig mye tagging i løypen til Bybanen. Og det er også en av grunnen til at jeg er bekymret.

Vokter vognene godt

Det er Bybanen AS som skal ha ansvaret for forvaltning, drift og vedlikehold av Bybanens infrastruktur som spor og holdeplasser. Det ansvaret overtar de 19. april.

— Vi har tenkte ganske mye på dette, sier Knut Serigstad, driftssjef i Bybanen AS.

Serigstad sier de fryktet taggingen spesielt da den nye vognen kom til byen.

— Den første vognen sto ute et par dager. Da hadde vi bevoktning døgnet rundt, sier han.

Nå står alle vognene inne og bygningen er sikret med alarm og vakthold.

— Jeg har aldri hatt særlig sansen for tagging. Tagging av sporvogn er hærverk, sier Serigstad.

Han forteller om holdeplasser, murer og kontaktledningsmaster som allerede har fått besøk av taggere.

— Det var spesielt plagsomt i fjor høst på Florida holdeplass. Ellers har det også vært en del på Slettebakken. Men alt blir fjernet umiddelbart, sier han.

Bybanen vil bli rammet

Daglig leder i Fjord1Partner, Dan Hildebrand, har liten tro på at Bybanen vil slippe unna tagging. Om en liten uke overtar de operatøransvaret for selve Bybanen.

— Det er naivt å tro at ikke Bybanen vil bli rammet av tagging, når en ser på den eksponeringen kollektivtrafikken har i Europa, sier Hildebrand.

Han håper at de kan hente kunnskap og erfaring fra sitt søsterselskap i Stockholm, Keolis Nordic. De har et eget vaktselskap, Commuter Security Group (CSG), som jobber med tagging og graffiti.

— Vi ser at tagging og graffiti er et stort problem i Bergen og håper at vår kunnskap på området skal bidra til å gjøre noe med det, sier han.

Hildebrand mener det kreves spesialkompetanse for å jobbe mot taggere, slik CSG har. De har spesialisert seg på kollektivtrafikk.

— Det er absolutt en målsetting å bekjempe tagging og graffiti. Nulltoleranse overfor tagging og graffiti er det eneste rette og vi vil politianmelde alt. Vi synes det er viktig at Bybanen er ren og pen, sier han.

Hva mener du om tagging? Si din mening her.

TAGGING PÅ STOLPE: Her har noen satt igjen signaturen sin på en stolpe i traseen til Bybanen. FOTO: Rune Jenssen