TORE SEVHEI

MHILDE UNOSEN (foto)

— Nå har det vært en del regn, men foreløpig har det gått greit. Utesteder som ligger i første etasje med god uteservering, har en oppgang. Stedene som ligger i annen etasje og i kjellere merker en nedgang. Alt i alt er omsetningen tilnærmet lik det den var i fjor. Det virker som at folk vil oppleve utelivet uansett, sier Knutsen.

Knutsen eier og driver flere utesteder i Bergen sammen med Per Jørgensen. De var svært spente på virkningene av røykeloven når høsten kom.

— Alle de astmatikerne som skulle storme til restaurantene har vi derimot ikke sett noe til, sier han.

Verken bråk eller ulovlig røyking inne har de merket noe til. Det eneste forandringen er økt bruk av snus.

— Det er faktisk et problem. Det blir en del snus på gulv og toaletter. En skal ikke se bort ifra at vi kommer til å begynne med å sette snusbeger på bordene, sier Knutsen.

På Garage har de lagt merke til nye vaner hos kundene.

— Det utvikler seg nye sosiale kulturer. Noen sitter inne og passer på drikken, mens røykerne er ute og blir kjent med nye folk, sier Dennis Reksten hos Garage.

Været ingen hindring

Det er søndag morgen og det verste regnværet fra natten har lagt seg. Gradestokken har så vidt krøpet over elleve usle grader i Bergen sentrum. Det hindrer ikke røykerne, Else-Marit Johansen og Birte Hansen fra Moss i å stikke nesen ut fra hotellet for å ta en røyk. De tror ikke røykeloven vil endre på utelivsvanene deres.

— Vi venner oss til det. Det har vært litt mye regn her, men det regner jo i Moss også, sier Johansen.

De er fornøyd med røykeloven, men tror det kan bli en kald vinter for røyksugne.

— Når det blir tjue kuldegrader vet jeg ikke hvor koselig det blir lenger. Vi holder ut enn så lenge, for det er utrolig hva man tåler når man er røyksugen, sier Hansen.

Sett ned på

Det de synes er verst, er det økte skillet mellom dem som røyker og ikke.

— Vi får jo en følelse av å være annenrangs når vi står utenfor og røyker. Jeg prøver å gjemme meg litt vekk, sier Johansen.

Gudbrand Ingolfsson er på tur med koret fra indre Sogn. Han har også trukket frem sigaretten etter en god hotellfrokost.

— Det kommer nok til å bli færre som går ut for å ta seg en røyk om vinteren, sier han.

Ingolfsson tror det sosiale har mye å si.

— Alle går ut, selv om de ikke røyker. Det er mye sosialt i det å røyke, sier han.

<b>HOLDER UT: </b>Birte Hansen og Else-Marit Johansen tror ikke røykeloven kommer til å endre på utelivsvanene deres.
HILDE UNOSEN