— Det jeg er mest engstelig for er at miljø der menn har ubeskyttet sex med andre menn skal spre seg. De har hittil stort sett vært begrenset til Oslo. Jeg håper vi ikke får det i Bergen. Det kan føre til stor sosial elendighet, sier han.

- Hvordan da?

— For eksempel ved at personer som kanskje er gift og har familie blir smittet.

For to år siden anbefalte Folkehelseinstituttet at Oslos to saunaklubber for homofile skulle stenges, grunnet frykt for hivspredning. Instituttet anslo da at rundt 20 menn blir hivsmittet på saunaklubber i Norge årlig.

— I land der man har lagt ned saunaklubber for homofile, har aktiviteten spredd seg til områder der det er vanskelig å legge forholdene til rette for sikker sex. Lovlig saunavirksomhet gjør det enklere for oss å drive hivforebyggende arbeid blant særlig utsatte grupper, sier Bera Ulstein Moseng, nestleder i Helseutvalget for bedre homohelse.

Utvalget distribuerer blant annet kondomer til saunaene i Oslo, og rekrutterer til seminarer om sikker sex.

— Interessen er stor. Mange av mennene som går på disse stedene ser ikke på seg selv som homofile, og lever gjerne i et heterofilt forhold. Klart definerte arenaer gjør det lettere for oss å nå disse menneskene, sier Ulstein Moseng, som presiserer at hun uttaler seg om homosaunaer generelt.

— Vanlig saunavirksomhet er lovlig i Norge. Resten av problemstillingen i saken om Tropic Sauna er politiets.