Det sier Ingvald Bertelsen, kommunikasjonsrådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS). En av dem som risikerer å bli sendt ut er seks år gamle Nathan Eshete i Arna.

— Dette fremstår som en kynisk og fullstendig feilaktig. Vi mener returen bør bli utsatt inntil stortingsmeldingen blir lagt frem, sier Bertelsen.

Risikerer utsendelse

Stortingsmeldingen «Barn på flukt» har vært utsatt en rekke ganger. Egentlig skulle den komme i fjor sommer, men fremdeles venter 400 papirløse barn og familiene deres på det som kan være nye regler for oppholdstillatelse for barn med særlig tilknytning til Norge.

Bergens Tidende skriver i dagens avis om Nathan Eshete på seks år som er født og oppvokst i Norge, men som risikerer å bli sendt til Etiopia etter at Norge underskrev en returavtale i forrige uke.

Avtalen er allerede trått i kraft, men åpner for å søke frivillig retur frem til 15. mars, for de som vil forsikre seg mot å bli utsendt med tvang.

— Vi mener returen for familier som Nathan Eshete bør legges på vent, frem til stortingsmeldingen blir lagt frem. Dette er et typisk eksempel på en familie som kan omfattes av nye regler og som kan få bli i Norge, sier han.

- Uakseptabelt

Han forteller at i gruppen av etiopiske barn som er i Norge uten lovlig opphold, finnes det mange som Nathan: barn som er i Norge uten lovlig opphold gjennom mange år og som er født og oppvokst her.

— Dette er barn som rukket å bli norske etter å ha gått i barnehage og på skole her. Det mener vi bør vektlegges i høyere grad. Det er helt uakseptabelt at barn bor i årevis på asylmottak og at de må leve med en konstant usikkerhet og uro. Det tror jeg de fleste kan være enig i, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Nå håper NOAS at stortingsmeldingen vil tydeliggjøre i større grad hva som legges til grunn når man vurderer om disse familiene skal få opphold.

— Vi mener hensynet til barna bør være det viktigste hensynet, sier han.

Frykter natten

Familien Eshete håper bare at stortingsmeldingen kommer i tide.

— Det er vårt største håp, sier pappa Asfaw Eshete.

15. mars er datoen familien frykter mest.

— Vårt største mareritt er at de kommer og henter oss om natten. Vi er konstant stresset og klarer ikke å slappe av, sier de.