Det er sen fredagskveld i Fana. Politibetjentene Frode Apelthun og Kjetil Børnes står ved Flyplassveien og ser på bilene som durer forbi. De fleste holder jevnt og rolig tempo på den rette strekningen. Men slik er det ikke alltid. Noen ungdommer lar seg friste til å trykke så hardt på gassen at politiet nå er redd for at de skal miste livet i den hasardiøse fartsleken.

— Råkjørerne er ofte gutter som bare har hatt lappen i en måned eller to, sier Frode Apelthun.

Lensmann i Fana Norvald Visnes er ikke i tvil om at det bare er tilfeldigheter at ingen er blitt alvorlig skadet, eller drept for den del.

Tre unge gutter må belage seg på å være uten førerkort i lang tid fremover. Samtlige må også forberede seg på pallespikring for sin villmannskjøring.

Spaner på bilførere

— Det nytter ikke lenger med uniformerte biler. Derfor har vi satt i verk en rekke andre tiltak, blant annet med økt bruk av sivile biler og spaning, sier Visnes.

Denne uken ga arbeidet resultat, men det kunne vært flere som ble tatt i Fritz Riebers vei.

— En bil ble målt i 140 km/t. Ferden gikk sikksakk mellom andre biler. Vi måtte gi opp jakten fordi det ble for farlig, forteller Visnes.

Samme kveld ble en 20 år gammel mann først målt til 130 km/t i 80-sonen på Fritz Riebers vei. Da mannen kjørte inn i 60-sonen i Fjøsangerveien økte farten. Her ble han målt til 140 km/t før politiet fikk stoppet ham.

Torsdag ble en 22-åring målt til 150 km/t i 80-sonen, også det i Fritz Riebers vei.

Lokket med 200

Den mest skremmende episoden for politiet var likevel mc-føreren som kom rasende i 170 km/t nedover Flyplassveien.

Utenfor Biltemas forretning var 150 ungdommer samlet.

— Det ble opplyst at nå skulle de få se en motorsykkel kjøre i 200 km/t. Derfor hadde mange samlet seg for å se på, forteller Visnes.

Han forteller at politiet heldigvis fikk nyss i hva som var på ferde, og fikk tatt mc-føreren. 18-åringen fikk også beslaglagt sykkelen sin, fordi politiet hadde mistanke om at den kunne være trimmet. Undersøkelser hos Biltilsynet viste at dette ikke stemte. Dermed fikk han sykkelen tilbake i går.

Det vil likevel gå lang tid før han kan bruke den lovlig.

— Selv om vi har tatt tre stykker er det ingen grunn til at å tro at vi har løst problemet. Mange meldinger den siste tiden tyder på at dette er en sport som flere bedriver på strekningen fra flyplassen og inn mot sentrum, sier Visnes.

- Laget skrytevideo

I saken mot mc-føreren fikk politiet uventet hjelp. En tilskuer til mc-kjøringen filmet nemlig hele seansen.

— Vår oppfatning er at dette var ment som en ren skrytevideo. Den fikk vi fatt i og vil bli brukt som bevis i saken, sier Visnes.

Råkjøringen pågår som oftest fra klokken 22.00 og utover natten. Alle som har mistet førerkortet denne uken er blitt tatt mens det fortsatt er mye trafikk. Det gjør saken enda mer alvorlig, mener politiet.

— Når de kjører sikksakk mellom bilene i så høy hastighet sier det seg selv at det bare er tilfeldigheter at dette har gått bra, sier Visnes.

Ikke lenger vårtegn

Råkjøringen som politiet nå opplever er vanligvis et fenomen som dukker opp om våren. Nå er politiet bekymret for at råkjøringen blir et helårsproblem.

— Det finnes baner hvor ungdommene kan få ut fartstrangen sin. Slik de nå holder på, settes andres liv i fare. Det kan vi ikke akseptere, sier Visnes, og lover som politiet alltid gjør; flere kontroller.

At det kjøres hardt på Fritz Riebers vei er heller ikke noe nytt for politiet. Helt siden den nye veien ble tatt i bruk i 2002 har den vært arena for fartsglade bilister. BT presenterte høsten 2003 tall som viste at 1500 var blitt bøtelagt og 90 hadde mistet lappen på strekningen Bystasjonen-Lagunen. Et stort flertall av dem som ble stoppet, ble tatt i Fjøsangerveien og Fritz Riebers vei. Utviklingen har fortsatt i samme negativ lei siden.

RUNE SÆVIG
Rune Sævig