— Vi anbefaler på det sterkeste at publikum tenker seg godt om når de skyter oppraketter. I sterk vind må man vise ekstra aktsomhet, sier vakthavende sjef Leif Linde i Bergen brannvesen.

Værvarselet for nyttårsaften er nemlig svært dårlig. Det er meldt nedbør og kraftig vind langs hele Vestlandskysten.

— Skyt mot vann

Bruk av fyrverkeri er bare lovlig på nyttårsaften mellom klokken 18.00 og 02.00. Innenfor bompengeringen, og i Salhus og deler av Laksevåg er det totalforbud.

Forutsetningen for oppskytning andre steder er at rakettene ikke skal være til fare for bygninger eller personer. Problemet i år er at det kan bli vanskelig å vurdere hvilken retning fyrverkeriet tar.

— Det beste er å skyte opp rakettene ved sjø eller vann med vindretningen. Men i morgen skal det blåse nordvestlig vind. Da blir det vanskelig for mange å stå ved sjøen, sier Linde.

Bergen brannvesen har kalt inn ekstra mannskap på grunn av den dårlige værmeldingen.

— Vi kommer til å være 40 mann på vakt i tillegg til at vi har folk på alarmsentralen og i beredskap, sier Linde.

Vil ikke ha totalforbud

Tidligere var det de såkalte pinnerakettene som utgjorde den største faren for bebyggelsen. Selv om disse nå er forbudt frykter Linde at det kan begynne å brenne.

— Det er mye kraftig fyrverkeri rundt omkring. Hvis folk ikke passer veldig godt på hvor de sender opp rakettene, er det fare for antennelse, sier Linde.

Han avviser likevel at det kan bli snakk om totalforbud dersom været blir ille nok.

— Nei, det er ikke aktuelt. Men de som har raketter må være veldig forsiktige, understreker han.

Skal du bruke raketter på nyttårsaften? Diskuter saken under!