MIA GILL

— Vi som bor her er alvorlig redde for hva som vil skje hvis sjøen blir høy og vinden blåser i samme retning igjen. Skadene var enorme etter at sjøen slo innover oss forrige gang. Fremdeles driver vi og reparerer naust, sier Nils Magne Vardøy som har bodd i Viksavågen i nesten hele sitt 47-årige liv.

Nå merker lokalbefolkningen sørvest på Tofterøy effekten av at bølgevernet er borte. To tilfeller av uvær i august har fått sjøen til å reise seg i faretruende høyder. Mandag observerte Vardøy at bølgene slet med seg en båt som lå fortøyd i sundet.

— Siden stormen har både fastboende og hytteeiere i området dannet en velforening. I juni hadde vi et møte med ordføreren i Sund og Havnesjefen om å få bygd opp et nytt bølgevern så snart som mulig, men foreløpig har vi ikke hørt noe mer, fortsetter Vardøy.

Vurderer kronerulling

Bølgevernet hadde da beskyttet Viksavågen siden 1952. Det ble bygget av murstein, som en forlengelse av et nes ytterst i sundet. I januar klarte ikke steinene å stå imot de mest ekstreme bølgene lokalbefolkningen noen gang har opplevd.

— Hvis ikke det offentlige kan gå inn med penger, vil vi antakelig arrangere en kronerulling for å hyre inn private på egen hånd. Grunneieren har allerede gitt tillatelse til å legge ut ny stein ved neset, understreker Vardøy.

Opplevelsene i januar har gått hardt inn på de 24 fastboende, i tillegg til hytteeiere i Viksavåg. Vardøy frykter at liv kan gå med neste gang.

— Vi var heldige fordi det skjedde midt på dagen slik at folk fikk tid til å evakuere. Hadde brenningene satt inn om natten er jeg sikker på at det ville gått noen liv med, sier Vardøy.

- Et offentlig ansvar

— Byggingen av bølgevernet i 1952 var et samarbeid mellom lokalbefolkningen og det offentlige. Det mener jeg fortsatt at det må være. Derfor har jeg i et brev til Fylkesmannen anmodet om at Statens Naturskadefond bør støtte byggingen av et nytt vern, sier ordfører i Sund, Albrigt Sangolt.

Sangholt som skal møte Fylkesmannen i neste uke, hadde håpet å få reist det nye bølgevernet før vinteren setter inn. Men han innrømmer at det kan ta tid å behandle saken, hvis barrierene melder seg i det statlige systemet.