Byrådet i Bergen løsner grepet på uteserveringen. Fra 1. juli kan du nyte utepilsen til klokken 01.00, en time lenger enn før. Samtidig strammes det inn på inneserveringen, men bare med en halvtime fra klokken 03.00 til 02.30.

– Å forlenge skjenketiden er et dårlig alkoholpolitisk forslag, sier forskningssjef Arvid Skutle ved Bergensklinikkene.

Les også: Senere uteservering

– Dårlig forslag

Han mener de nye skjenkereglene vil føre til en opphopning av mennesker i sentrum på nattetid.

– De yngste, som i første rekke benytter seg av uteservering, blir værende lenger på byen, mens de andre skal hjem en halvtime tidligere. Det blir mange mennesker som skal hjem samtidig, og da man ber om trøbbel. Flere mennesker vil møtes i drosjekø og i snackbarer, og vi vet at vold utløses av bagateller, sier Skutle.

Han frykter flere tilfeller av gatevold, stikk i strid med byrådets intensjon.

– At dette skal redusere bråk på byen, er bare tull. Det blir vel heller verre enn bedre, sier Tom Greni, daglig leder i Ricks AS, som blant annet driver Finnegans, Dr Livingstone og Ricks Bar.

– Fremmer vold

Skutle mener alkoholpolitikken i Bergen går i feil retning.

– Jeg er svært betenkt og skjønner ikke helt hva de tenker på. Alt som handler om å øke alkoholtilgjengelighet vil fremme vold, sier han.

Byråd for helse og omsorg, Liv Røssland (Frp), er uforstående til kritikken.

– Vi mener dette vil gjøre byen åpnere og triveligere. Jeg forstår ikke hvordan det at noen får nyte et glass vin ute en time lenger kan forstyrre gatebildet, sier Røssland.

Hun avviser at de nye reglene vil føre til mer vold.

– At folk som sitter ute skal komme i bråk med dem som er inne syns jeg er en drøy påstand som er stigmatiserende overfor bergensere.

Hun sier byrådet tar rusrelatert gatevold på alvor, men at skjenketiden alene ikke er svaret. Både Skutle og Røssland viser til at transporttilbudet for drosjer og nattbusser må utbedres.

Taper økonomisk

Tom Greni er lei av at politikerne sjonglerer med skjenketidene, og hadde heller ønsket seg differensierte åpningstider. Han sier utebransjen taper på de nye reglene.

– Vi forventer ti prosent nedgang i omsetningen. Vi har størstedelen av omsetningen mellom klokken 23 og 3, og da blir regnestykket enkelt. Men vi skal nok klare å leve med det, sier Greni.

– Det betyr mest for alle som driver nattklubb. Men også de som driver med underholdning og konserter. Det er en kjent sak at ølpengene subsidierer kulturen her i byen, sier han.

Kåre Bottolfsen er administrerende direktør i KJS Servering AS. Han har også sittet i skjenkeutvalget til NHO Reiseliv, som har levert høringsuttalelse i forbindelse med de nye skjenkeretningslinjene.

– Vi ønsket ingen endringer i skjenketidene, men sa at man gjerne kunne ha strengere krav til å få bevilling. Vi ønsket også høyere kvalitet på kontrolltiltakene, sier Bottolfsen.

– Ren bløff

Han mener utvidelsen at skjenkingen på uteserveringene er en ren bløff:

– De siste årene har utestedene hatt dispensasjon for å servere ute til klokken ett om sommeren. Det blir altså ingen forskjell, bare en papirmanøver uten noen reell effekt, mener Bottolfsen.

KJS driver blant annet Zachen pianobar og Contra bar. Selskapet eide også Strædet pub og Mood Nightscene, som gikk konkurs i april.

– Vi blir vel ikke så sterkt berørt økonomisk. Men på bransjens vegne må jeg si endringene er lite heldige. Det er ingen logikk der, mener Bottolfsen.

Hva mener du om skjenkepolitikken i Bergen? Diskuter nedenfor.

Håvard Prestegården