• Jeg frykter at vi vil oppleve stadig flere forsøk på menneskesmugling fra Bergen. Politiet må sette av større ressurser for å bekjempe dette problemet, ellers frykter jeg at liv vil gå tapt.

Det sier politiavdelingssjef Jan Gerhard Johnsen, leder for Utlendingsavsnittet ved Hordaland politidistrikt, til Bergens Tidende. Han får støtte fra ledelsen i Politidirektoratet.

— Vi vil ha stort fokus på situasjonen i Bergen fremover. Det vi har sett de siste dagene gir grunn til å frykte at smuglingen kan få det mest tragiske utfall, sier Beate Gangås, politimester ved seksjon for organisert kriminalitet.

To forsøk på to dager

Torsdag ettermiddag fant politiet fem kurdiske irakere gjemt i en varebil på Skoltegrunnskaien. Den 46 år gamle sjåføren sitter nå varetektsfengslet, siktet for forsøk på organisert menneskesmugling til England. Etter en natt i politiarresten ble de fem kurderne løslatt. Bergens Tidende traff to av dem utenfor politikammeret.

— Vi prøver igjen så fort vi får sjansen. Ser vi en lastebil som skal ut av landet, kryper vi inn i den, sa de to kurderne fredag ettermiddag.

Som sagt, så gjort. I går fant politiet fem kurdere gjemt i en container på Skoltegrunnskaien. Tre av dem hadde også vært med i varebilen som ble stoppet torsdag. Etter at politiet hadde registrert navnene til de fem, ble de i går kveld dimittert. Det er nemlig ikke ulovlig å la seg smugle ut av Norge.

Krever økt kontroll

De syv kurderne fra Irak har alle fått avslag sine søknader om asyl i Norge. Nå forsøker de å lure seg inn i England, i håp om å bli innvilget oppholdstillatelse der.

— I Norge finnes det svært mange kurdere i samme situasjon som disse, og vi vet at mange av dem ønsker å dra til England. Vi trodde de fleste ville forsøke å ta seg inn via land lenger sør i Europa. Nå virker det som Bergen er stedet, sier Jan Gerhard Johnsen.

Bergen er Schengens yttergrense, verken Storbritannia eller Island er medlemmer. Politiet skal derfor kontrollere pass og visum til alle som reiser over Nordsjøen.

— Vi avviser asylsøkere på båtene hver eneste uke. De kommer uansett ikke inn i Storbritannia eller Island om de reiser på ordinær måte. Jeg frykter at vi vil se at stadig flere forsøker å snike seg om bord i båtene, ofte med god hjelp fra profesjonelle menneskesmuglere. Johnsen sier at man i dag har måleutstyr som kan avsløre flyktninger som gjemmer seg i containere og varebiler. Utlendingsavsnittet har imidlertid ikke ressurser til mer enn stikkprøver.

— Slik utviklingen har vært den siste tiden burde man intensivert kontrollen. Vi vet at mennesker er omkommet under smuglingsforsøk andre steder i Europa. Det samme kan skje her i Bergen, sier Johnsen.

Ønsker avlytting

— Vi ser meget alvorlig på den siste utviklingen. Organisert menneskesmugling står høyt på dagsordenen, sier Beate Gangås i Politidirektoratet til Bergens Tidende.

Gangås mener det er på tide å ta mer drastiske virkemidler i bruk for å stoppe menneskesmuglere. Politiet har lenge ønsket å ta i bruk avlyttingsutstyr i kampen mot organisert kriminalitet. Det er i dag forbudt i Norge, men Riksadvokaten har lagt frem et forslag om å tillate bruk av slikt utstyr i spesielle saker. - Vi er meget spent på hvordan det går med det forslaget. Etter vår mening er det på tide å ta i bruk nye virkemidler for å stoppe kriminelle som tjener grovt på utnytte andres lidelser, sier Gangås.

VIL VEKK: Flere ganger de siste dagene har asylsøkere prøvd å lure seg med Englands-båten. Også lørdag kveld ble de stoppet av politiet. FOTO: TV 2