Etter at man avslørte nye terrorplaner på Heathrow-flyplassen ved London i august, innføres det nye og strengere regler for hva man kan med i håndbagasjen ved alle flyplasser i EU— og EØS-landene. Flesland flyplass i Bergen er intet unntak.

Heretter kan man kun ta med seg små mengder flytende væske i håndbagasjen. Dermed risikerer du å bli fratatt både dyre parfymer og kremer, alkohol og andre artikler som inneholder væske, dersom du ikke følger de nye reglene.

Er det noe du lurer på om de nye reglene? Da kan du spørre terminalsjef Alf Sognefest i nettmøte på bt.no mandag kl 12.

Send inn spørsmål!

Vær tålmodig

– Vi kommer til å sette inn ekstra mannskaper for å veilede passasjerene. Samtidig ber vi de reisende om å være ute i god tid og vise tålmodighet, sier stasjonssjef Oddmund Sylta i det SAS-eide Scandinavian Ground Service, som betjener en betydelig del av flytrafikken på Flesland. Han regner med at det kan bli køer ved sikkerhetskontrollen. Derfor ber han passasjerene være forberedt, møte frem i god tid, sette seg inn i det nye regelverket for håndbagasje og følge reglene. Flyselskapene har også innført 30 minutters frist før flyavgang for innsjekking av bagasje.

– Det går seg nok til etter hvert. Men den første tiden må vi regne med ekstra køer. Men her er det viktig å understreke at de nye reglene er ikke noe flyselskapene eller Avinor har funnet på. Dette er et europeisk regelverk for å hindre terror og øke sikkerheten på flyplassene og i luften, legger terminal- og markedssjef på Flesland, Alf Sognefest, til.

Små mengder

De nye reglene gjelder ikke for innsjekket bagasje. De innebærer heller ikke totalforbud mot væskeholdige artikler. Man kan ta med seg små mengder etter bestemte regler. Hovedregelen er at man kun får med seg 100 ml (1 dl) av et væskeholdig produkt i en og samme flaske eller beholder. Disse må imidlertid legges i en gjennomsiktig plastpose, som kan lukkes. Totalt sett kan man ha inntil 1 liter flytende vare med seg i posen, men hver beholder eller flaske kan kun inneholde 100 ml.

Cognac'en kan ryke

Sognefest sier at alle væskeholdige produkter som ikke er pakket på rett måte vil bli beslaglagt i sikkerhetskontrollen. Det finnes ingen nåde om man kommer med rådyr parfyme eller kostbar konjakk, som ikke er pakket korrekt.

– Hva med taxfreevarene?

– Flytende varer som er kjøpt i duty free-butikkene på flyplassene kan man ta med seg ut av landet som i dag. Men hvis man skal mellomlande eksempelvis i Amsterdam, og reise videre til et annet land og må gjennom ny sikkerhetskontroll, må slike varer være pakket i hermetisk lukkede poser med kvitteringen inni. Det samme gjelder hvis man har kjøpt taxfreevarer utenlands og kommer til Flesland for så å reise videre til andre norske flyplasser.

Butikksjef Inger Riisnes i duty free-butikken på Flesland sier til Bergens Tidende at man har anskaffet bæreposer som tilfredsstiller disse kravene.

– Vi vil pakke varene på korrekt måte for de passasjerene som skal i transitt og gjennom ny sikkerhetskontroll i andre EU- og EØS-land, sier Riisnes.

TIPS: Her er råd og vink til neste gang du skal ut og fly. Trykk på knappen over listen for å se større versjon.
LOVLIG PAKKE: Slik må du pakke toalettsaker, parfyme, kremer og andre væskeholdige artikler for å få dem gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassene fra mandag. Artiklene skal legges i gjennomsiktig lukkbar plastpose. Totalt kan posen inneholde en liter væskeholdige artikler, men det kan kun være 100 ml på hver beholder.
Sævig, Rune