— Det fine været gir oss et godt utgangspunkt. Generelt regner vi med at trafikken fordeler seg noe på vei opp til fjellet, mens det blir mer konsentrert innfart på vei hjem, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

I dag hadde han tatt turen over fjellet til Spelhaugen i Fyllingsdalen for å feire 25-årsjubileet til Vegtrafikksentralen Vest, i sin tid Norges første, som nå dekker Hordaland, Sogn og Fjordane og Rogaland.

PÅ BERGENSBESØK: Vegdirektør Terje Moe Gustavsen besøkte Vegtrafikksentralen Vest i Fyllingsdalen i dag. - Påsken er spesielt utfordrende her, hvor de har ansvar for åtte fjelloverganger, sier han.
JAN M. LILLEBØ

— Påsken er spesielt utfordrende for denne veitrafikksentralen fordi den har ansvaret for åtte fjelloverganger, sier Gustavsen.

Få oppdaterte veimeldinger her.

- Kjører fortere i finværet

Det fine været er også et tveegget sverd. Selv om det i utgangspunktet minsker faren for ulykker, stengte veier og køer, bidrar det også til at folk blir ekstra ivrige etter å komme seg til fjells.

— Mange har det uforståelig travelt i påsken. Det er bedre å komme litt senere frem enn å ikke kom frem i det hele tatt, sier Gustavsen.

Ove Amundsen, vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen Vest, mener det fine været gjør at folk kjører fortere.

— Jo finere vær, jo fortere vil folk opp på hytten. Og man vil være der lenger. Vi regner derfor med at det blir utrolig mye trafikk i dag og på de aller siste påskedagene, sier Amundsen.

Han forteller at sentralen har bemannet opp ekstra i påsken. De regner med at køene blir verst på vei ned fra fjellet etter påsken, når alle skal hjem samtidig.

Setter inn ekstraferger

— Den aller største flaskehalsen i Hordaland er rundkjøringen på E16 ved Trengereid, der trafikken fra Voss og Hardanger møtes på vei fra og til Bergen. Den plager oss veldig. Der skal vi i påsken ha manuell dirigering. Vi har også åpnet gamleveien for å kunne bruke den i tillegg, sier Amundsen.

Også på fergesambandene langs E39 og i Hardanger venter de trøkk.

Det er satt inn ekstraferger på strekningene Lavik-Oppedal og Bruravik-Brimnes, i tillegg til at arbeidet på Vallaviktunnelen er stengt under påskeutfarts- og innfartsdagene.

Statens vegvesen ber likevel folk om beregne god tid.

— Det er det vanlige påskebudskapet om å holde seg i køen og ha tålmodighet, så kommer man seg frem til slutt, sier Amundsen.

- Ha klær og full tank

Selv om det er meldt finvær de nærmeste dagene, understreker han at det ikke er uvanlig med store og raske værskifter nå i overgangen fra vinter til vår.

— Folk må følge med på vær og føre og ha med seg mat, klær og utstyr i bilen - og full tank. Det er banalt, ja, men folk er sløve, og dét kan være farlig i fjellet, sier veidirektør GUstavsen

Selv om alle fjellovergangene er åpne nå, kan det endre seg, advarer de.

— I morges var det for eksempel 25 minusgrader på Hardangervidda. Blir det stopp der, kan det bli veldig kaldt. Da nytter det ikke å kjøre i T-skjorte. Vi opplever at mange som kjører seg fast på fjellet er veldig uforberedt, sier Amundsen.

FØLGER MED: Vegtrafikksentralen Vest styrer og overvåker 9950 kilometer vei, 221 tunneler og 11 broer.
JAN M. LILLEBØ