Hvis Høyre og Fremskrittspartiet ikke sikrer flertall i bystyret i Bergen sammen med Pensjonsistpartiet, sitter Kristelig Folkepartiet med nøkkelen.

— Dette blir komplisert. Nå må bi i KrF samle oss, så får vi se, sier en nedslått ordfører, Kristian Helland.

KrF-ordfører Helland vil ikke kategorisk utelukke en koalisjon med Frp, Høyre og Pensjonistpartiet. Den vil i så fall gi flertall.

— Akkurat nå er jeg så bedrøvet over resultatet vårt, at vi trenger litt tid. Men det er ikke noe mer i kveld som tyder på at vi kan samarbeide med Frp. Jeg skjønner at kravene deres ikke har blitt mindre kategoriske i løpet av valgnatten, forteller Helland.

— Hvis KrF ikke vil sørge for et styringsdyktig flertall på ikke-sosialistisk side, er det ganske enkelt uansvarlig, slår Høyres ordførerkandidat, Herman Friele, fast overfor bt.no.

— Kristian Helland og KrF har selv understreket hvor viktig det er at det sikres et styringsdyktig flertall i Bergen, minner Friele om.

Høyres byrådslederkandidat, Monica Mæland, prøver å holde en nøktern maske i kveld, til tross for prognoser som viser et resultat på 27-tallet. Hun sliter litt.

— Det er klart dette er bra tall for oss, men jeg vil understreke at de er foreløpige, sier hun til bt.no.

— Hva skjer nå, da?

— Nå skal vi sette oss ned sammen med de ikke-sosialistiske partiene og sondere mulighetene. Vi snakker med alle som vil snakke med oss. Så får vi se, sier hun.

Aps byrådslederkandidat, Anne-Grete Strøm-Erichsen, klamrer seg fremdeles fast til drømmen om fire nye år ved bysrådsroret.

— Jeg vet ikke om det er mest sannsynlig at det blir et skifte. Ingen får jo flertall. Vi setter oss sammen med sentrumspartiene i morgen tidlig for å diskutere den videre slagplanen. Vi håper å få til et slagkraftig mindretallsalternativ, sier Strøm-Erichsen.

— Dette ble akkurat så vanskelig som vi fryktet, sier Frps Liv Røssland.

— Nå blir det et bikkjeslagsmål, sier Venstres Hans-Carl Tveit.

FORNØYDE: Herman Friele og Monica Mæland er svært godt fornøyd.
RUNE SÆVIG