Både medarbeiderne og mange av brukerne av Korskirken er oppgitt over alt oppstyret som de siste dagene har oppstått om tyverier og kirkesølv i byens åpne kirke. Hverdagen er preget av fellesskap, stillhet, ydmykhet, glede og takknemlighet — ikke av vold og kriminalitet, sier bymisjonsprest Knut Kaldestad.

Korskirken har nå fått verdifulle lysestaker og nattverdsutstyr tilbake som lån. Avtroppende sokneprest Ragnar Waagbø fjernet nemlig verdifullt kirkesølv og uerstattelige tekstiler da Korskirken ble overlatt til Kirkens Bymisjon som åpen kirke fra 1. januar i år.

Mennesker betyr mest

— For oss er det menneskene, ikke kirkesølvet som er viktig. Det er riktig at vi har hatt noen kjedelige episoder med tyverier. Men vi må regne med at slikt kan skje når vi driver åpen kirke midt i et bysentrum. Korskirken besøkes av nesten førti tusen mennesker årlig. Slik er dessverre livet i en storby. Vår organist, som har vært her i 27 år, sier da også at det var mer kriminalitet i og rundt Korskirken da den var menighetskirke enn det er nå, hevder Kaldestad.

Han legger til at det verdifulle altersølvet som Kirkens Bymisjon har fått låne, blir låst ned når det ikke er i bruk.

— Vi følger akkurat de samme rutinene som man hadde da Korskirken var menighetskirke. Men de store lysestakene på alteret skal stå der fast - også det akkurat som før, legger han til.

Høy himmel - lav terskel

— Å drive åpen kirke betyr at alle mennesker er velkomne. Dette er et stillfarende tilbud med høy himmel og lav terskel til byens borgere og gjester. Hit kommer alle typer mennesker - unge og gamle, gatens folk og mennesker i jobb, sier Kaldestad.

— Samtidig er vi tydelige på at brukerne respekterer at de befinner seg i en kirke. Vi tolererer derfor ikke bråk, kriminalitet, salg og bruk av rusmidler, vold og trusler inne i kirken. I min tid som prest har jeg aldri hatt så flotte og gode opplevelser med så mange og forskjellige mennesker, og jeg har heller aldri før opplevd så mange mennesker komme for å søke sjelesorg eller samtale. Det er dette som er hverdagen vår - ikke tyverier, trusler, rusmisbruk og vold.

SJELESORG: Som prest har jeg aldri før opplevd så mange mennesker komme for å be om sjelesorg og samtale som her i Korskirken, sier bymisjonsprest Knut Kaldestad.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN