HANS K. MJELVA

Tid er penger i byggebransjen, spesielt i dagens opphetede boligmarked. Da kan en utsettelse av et stort byggeprosjekt på et år koste flerfoldige millioner.

Det er en av grunnene til at større utbyggere er svært forsiktig med å kritisere kommunens saksbehandling offentlig: De frykter at etaten som behandler sakene skal hevne seg, ved å trenere deres saker.

20 år gammel frykt

Ingen vil bli sitert på det, men utbyggerne frykter blant annet at sakene deres skal bli bevisst trenert, eller at de vil få problemer i fremtidige saker.

— Den har jeg hørt, sier Anne Gine Hestetun, som leder komité for miljø og byutvikling (bygningsrådet).

Hun oppfordrer utbyggerne til å stå frem med kritikken, slik flere større utbyggere gjorde i gårsdagens BT.

— Jeg har møtt alle disse utbyggerne. De opplever et tilfeldighetenes spill, der de er prisgitt hvem de får som saksbehandlere og der de sette spørsmålstegn ved kommunens profesjonalitet, sier Hestetun. Hun mener det er på høy tid at byrådet nå tar problemene på alvor.

— Jeg forventer at byråden nå går inn i disse problemstillingene på skikkelig vis, og ikke bare lover men faktisk iverksetter bedringer, sier hun.

Også adm. dir. Helge Dyrnes i Bergen Næringsråd kjenner godt til frykten for hevn hvis en står frem med kritikk.

— Det har vært tema i flere møter vi har hatt, og det er mange som trekker det frem.. Dette temaet har fulgt oss i 20 år, sier Dyrnes.

Det er bare tre år siden Næringsrådet kom med en rapport som i sterke ordelag kritiserte behandlingen av plansaker i Bergen kommune.

— Vi må nå ta et nytt initiativ for å avdekke situasjonen, og vil innkalle gruppen av utbyggere og vår ressursgruppe for å legge en handlingsplan, sier han.

- Stå frem, sier Iversen

Byråd for byutvikling Lisbeth Iversen er også kjent med utbyggernes frykt for «å havne i svarteboken».

— Det har vi hørt, og vi har prøvd å komme til bunns i det, sier hun.

Likevel stiller Iversen seg undrende til kritikken. Hun viser til at kommunen i 2004 inviterte utbyggerne og Næringsrådet til en gjennomgang av problemene med plansaker.

— Byggesjef Ann Iren Fagerbakke sendte brev til næringslivet og tilbød en ekstern gjennomgang av konkrete saker, for å få se hva som var problematisk med saksbehandlingen, sier hun.

Men listen med saker de kunne gå gjennom sammen kom aldri. Iversen og byrådsleder Monica Mæland fulgte opp med et møte med Bergen Næringsråd, men uten resultat, forteller Iversen

— Vi fikk ikke veldig gode svar, bortsett fra at de var redd for å stå frem fordi mange fryktet å bli svartelistet.

— Så jeg vil oppfordre igjen om å stå frem, sier Iversen, som mener gjennomgangen kan gjøres uten at en går inn i vurdering av enkelte saksbehandlere.