• I mørket ved Lille Lungegårdsvann ble jeg angrepet. Jeg ble livredd da jeg så hvem overfallsmannen var.

Det sier Sri Kanthrja. Han er fra Sri Lanka, men har bodd i Norge siden 2003. Onsdag 13. februar var han på vei hjem fra jobb om kvelden. Han gikk gjennom Rasmus Meyers Alle på vei mot Festplassen. Utenfor Landmark ble han overfalt.

PÅ LEGEVAKTEN: Sri Kanthrja var blodig etter overfallet 13. februar. Siden er han operert og er fortsatt sykemeldt.

Tror det er hevn

— Jeg ble slått i ansiktet og ble satt ut. Da jeg så hvem som slo meg, ble jeg livredd, forteller Sri Kanthrja.

Han er fra Sri Lanka og forteller at overfallsmannen en gang var bekjent av hans familie. I 2008 skulle Kanthrja kjøpe et hus av ham i hjemlandet.

Det endte med at begge to ble fengslet. Kanthrja mener overfallet har sin bakgrunn i denne saken.

— Han forsøkte å få pengene mine den gang uten å gi fra seg huset. Det klarte han ikke. Nå vil han åpenbart ta hevn, sier Kanthrja.

Ropte om hjelp

Heldigvis kom to unge kvinner forbi da han ble angrepet onsdagen for to uker siden.

— Jeg ropte om at de måtte ringe politiet. Overfallsmannen skrek at det ikke var nødvendig. Da jeg spurte ham hvorfor han gjorde dette mot meg, svarte han at han ville drepe meg. Kvinnene som kom forbi og hjalp meg, hørte dette, forteller Kanthrja.

Jeg ropte om at de måtte ringe politiet.

Sri Kanthrja

Han er sterkt preget etter hendelsen. Politiet kom til stedet. Kanthrja ble sendt i ambulanse til legevakten. Han var blodig og pådro seg brudd i kjeven og nesen.

- Frykter for mitt liv

Han har vært sykemeldt og har ikke følt seg trygg etter angrepet. Kanthrja frykter for å gå ut. Han er nemlig redd for å bli angrepet på ny.

— Jeg føler at politiet ikke tar dette alvorlig fordi det bare var to utlendinger involvert. Jeg frykter for mitt liv, har bedt om voldsalarm, men har ikke fått det. De hadde mannen som overfalt meg, men slapp ham løs. Jeg forstår ikke at det kunne skje. Han overfalt meg på åpen gate og truet med å drepe meg, sier Kanthrja.

Han forteller at han i 2008 overførte 33.142 kroner til overfallsmannens konto i forbindelse med kjøpet av villaen.

Satt fengslet

bt.no har sett kopi av kvitteringen. Han forteller at problemene startet da han dro til hjemlandet for å overta villaen.

— Jeg overførte 600.000 kroner til ham før salget ble tinglyst. Jeg stolte på ham, men endte opp med å bli arrestert, mistenkt for å overføre penger til tamiltigrene. Jeg ble fengslet i noen måneder. Ambassaden og Interpol var involvert. Gjennom gode kontakter kom jeg meg unna. Mannen som lurte meg, var samme mann som overfalt meg her i Bergen. Også han ble fengslet i saken. Jeg fikk det meste av pengene tilbake, men tapte over 100.000 kroner, forteller Kanthjra.

Kritisk til politiet

Kaj Hansen er svoger til Kanthrja. Han forteller at han kom til legevakten den aktuelle kvelden og ringte da politiet på vegne av sin svoger.

— Jeg ba om råd veiledning om hva vi skulle gjøre. Politiet sa vi skulle prøve å komme til stasjonen samme kveld. Derfor reiste vi fra akuttmottaket på Haukeland til sentrum politistasjon klokken 23.00 om kvelden. Da vi kom, var det ikke opprettet sak. Det var heller ikke tolk, og vi fikk beskjed om å komme tilbake til nytt avhør neste dag, ved 10.00-tiden, sier Hansen.

— Da vi kom neste morgen, kunne de heller ikke gjennomføre avhør. Først om ettermiddagen løste det seg. Vi snakket med en hyggelig politimann som avhørte min svoger. Det tok cirka fire timer. Han forsto vår frustrasjon over at gjerningsmannen var sluppet fri etter overfallet, fortsetter han.

Tror tolk manglet

Han er kritisk til politiets håndtering av saken.

— Dette var ikke noe tilfeldig overfall på gaten. Bakgrunnen for det er boligkjøpet i 2008. Det er det som er bakgrunnen for angrepet her i Bergen. For meg er det uforståelig at politiet tok overfallsmannen inn i politibilen ved Festplassen og slapp ham løs etterpå, sier han.

— Min teori er at de ikke hadde tolk og derfor lot overfallsmannen gå. Det er ikke rett at utlendinger skal behandles slik. Det blir en form for omvendt rasisme, legger han til.

Avviser rasisme

Nå er nesten to uker gått siden overfallet. Sri Kanthrja forteller at han fortsatt er livredd og frykter for sitt liv.

Politiet avviser at de skiller mellom nordmenn og innvandrere i sitt arbeid. Leif Havre ved forseelsesavsnittet i Hordaland politidistrikt ønsker ikke å uttale seg om detaljer i saken. Men han avviser at politiet gjør forskjell på folk.

— Vi gir alle best mulig service til enhver tid. Det jeg kan si om denne saken er at den er under etterforskning, det er en prioritert sak, og etterforskningen er fortsatt i en innledende fase. Dermed har jeg ikke ytterligere opplysninger å gå ut med nå, sier Havre.

ER REDD: Sri Kanthrja ble slått til blods og fikk skader i ansiktet. Verst er likevel frykten for å bli overfalt på ny.
PRIVAT
HER SKJEDDE DET: Det var her ved Lille Lungegårdsvann at Sri Kanthrja ble overfalt onsdag 13. februar etter å ha vært på arbeid.
ODD NERBØ