Når 30 centimeter dyp snø smelter i løpet av et par dager, vet alle som bor i Bergen hva det betyr. Slapseføre. Våt, kald, plagsom slaps. Halvtint snø er ikke bare noe herk å traske rundt i, men kan også skape store problemer og ødeleggelser.

— Vi har mellom 30 og 40 mann ute i dag som salter, gjør rent og åpner sluk. Særlig i sentrum, som vanligvis er mest utsatt for tette sluk og overvann, sier vaktoperatør Geir Eriksen ved Bergen kommunes vaktsentral.

Mildt og vått

Da bt.no var i kontakt med sentralen klokken 18.30, var det få meldinger om skader, men faren er ikke over ennå. Det er fortsatt store mengder kram snø i sentrumsgatene.

— Det er ventet kraftig nedbør hele kvelden og natten, så vi frykter fulle kummer og tette sluker, sier vaktoperatør Håkon Fasting. Utover kvelden kommer nok bergensgatene til å likne en kjempestor sorbé. Ifølge de siste værvarslene til Storm blir det nemlig høljevær og så mye som ni varmegrader i kveld. Det milde, våte været fortsetter i dagene fremover.

Kommunens folk håper imidlertid på det beste.

— Snøen har tint gradvis de siste par dagene, så vi satser på en grei overgang, sier Eriksen.

Han minner samtidig om at huseierne i selv har ansvar for å rydde fortauene for både snø og slaps.

Flom og sørpeskred

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer mot fare for flom i Hordaland og Rogaland i dag og i morgen.

Det ventes regn og snøsmelting i områder opp til 1000 meter over havet, noe som vil føre til svært raskt økende vannføring i elver og bekker.

NVE påpeker også at gjentetting av avløpsveier på grunn av is, snø og annet kan føre til lokale oversvømmelser. Særlig utsatt er byer og tettsteder.

Norges Geotekniske Institutt (NGI) melder samtidig om fare for sørpeskred og flomskred, særlig langs bekkeløp.

Hordaland politidistrikt understreker alvoret i situasjonen og påpeker at skred kan ta liv også i bergensområdet.

Snø i Arna og Åsane

Selv om snøen tiner i det meste av Bergen, snødde det i deler av Arna og Åsane i natt og i morges.

— Der har vi hatt brøytebiler ute. Det er fortsatt litt vinter i høyereliggende områder, sier vaktoperatør Eriksen i kommunen.