Eneste sannsynlige unntak er mandagen, som ser ut til å bli levelig for astmatikere og andre utsatte grupper.

Fra og med tirsdag kan nemlig forurensningen bli like alvorlig som da Bergen kommune innførte sine første krisetiltak nylig. Da lå giftskyen som et tett lokk over byen.

— Det er ikke utenkelig at det blir like ille. Det blir ille nok, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet.

Hele uken

Nivåene av nitrogendioksid (NO2) vil trolig ligge godt over sikkerhetsgrensen i sentrale deler av byen.

Meteorologene regner med at Bergen får inversjon tirsdag og ut uken. Det innebærer at mild luft legger seg oppå stillestående kald luft. Dermed sperres forurensningen inne.

— Situasjonen kan vare hele uken. Styrken på inversjonen er vanskelig å anslå, men den ser ut til å bli problematisk hver dag, unntatt mandag, sier Fagerlid.

Ikke krise

  • Det er alvorlig med dårlig luft, men vi opplever ikke at det er krise denne gangen, sier Robert Rastad, informasjonsdirektør i Bergen kommune.

Kommunen følger situasjonen løpende, og Rastad rådførte seg med meteorologene klokken 15 søndag.

— De siste varslene tyder på at det blir tidvis dårlig luft den kommende uken, men vi vil ikke få en situasjon som den vi hadde i januar, sier han.

Skulle situasjonen bli verre enn forventet, er ledelsen i Bergen kommune klare til å sette i verk nye tiltak mot bilkjøring og andre kilder til forurensning.

— I så fall må vi forholde oss til den situasjonen, sier informasjonsdirektøren.

Sol

Utenfor den forurensede gryten i Bergensdalen og sentrum kan folk glede seg over klart og vakkert vintervær. Det ser ut til å bli sol og blå himmel over det aller meste av Vestlandet hele uken.

I Bergen sentrum vil temperaturene bikke litt under frysepunktet om natten, og litt over om dagen, ifølge den siste prognosen.

Grunnen til at mandag blir et lite pustehull, er at det ventes sluddbyger og nordavind.