TORSTEIN STANGENES

Presterud var på 90-tallet Høyres ledende politiker i Bergen. Hun har vært både stortingsrepresentant og kommunalråd for partiet. Presterud bor selv på Eidsvågneset, på en festetomt som Eidsvåg Fabrikker eier.

Hun er uenig i den nye tomtefesteloven, og skuffet over sitt eget parti. Hun har ikke selv fått beskjed om noen leieøkning som følge av den nye loven. Det har andre fått, og enda flere frykter at de snart vil få en økning.

— Det er mange pensjonister som bor her ute. De har innrettet seg etter de inntektene og utgiftene de har. De kan ha planlagt reiser som de nå ikke får råd til. Med tanke på hvor godt vi har hatt det her, er ikke det noe hyggelig.

Attraktivt område

Og de har hatt det godt på Eidsvågsneset. Villastrøket som ble bygd ut på 60-tallet er veldig attraktivt. Husene i området blir solgt for halvannet til tre millioner kroner. Festeavgiften som beboerne har betalt til grunneier Eidsvåg Fabrikker har for de fleste vært på noen få hundrelapper i året, mens andre har fått en gradvis økning opp til to-tre tusen kroner.

Inger-Margrethe Presterud flyttet ut til Eidsvågsneset sammen med familien i 1962. Da hun flyttet dit var utsikten skjemmet av et stort tankanlegg som lå like nedenfor huset. Anlegget forsvant for noen år siden. Og etter å ha fått hugget de trærne som skulle skjule tankanlegget, har Presterud fått flott utsikt mot Storøy og Våganeset.

— Her er det aktivitet. Det er båter og kajakker og folk som bader. Det synes jeg er trivelig, sier hun.

Forsøkte å påvirke

Det var Høyre som sammen med de andre borgerlige partiene vedtok den nye tomtefesteloven. For å forsøke å få Høyres stortingsrepresentanter til å endre standpunkt, tok Presterud for en kort tid siden kontakt med Monica Mæland i Høyres bystyregruppe. Hun ba henne ta kontakt med Høyres representanter før de skulle behandle endringsforslagene til loven.

— Jeg beklager at ikke Høyres stortingsgruppe gikk mer i dybden og sørget for at ingen skulle få disse økningene som vi har sett på over 1000 prosent i leien, sier hun.

Hun forteller at hun for en stund siden fikk en brosjyre i postkassen som Arbeiderpartiet hadde laget om tomtefesteloven.

— Den var meget god, og jeg sendte den inn til Høyres kontor, og ba dem sende brosjyren videre til Høyres representanter på Stortinget.

Vil kjøpe tomten

Hun har to ganger forsøkt å kjøpe tomten, uten at grunneier har villet selge. Grunneier er Eidsvåg Fabrikker. Hun har likevel bare gode ord å si om selskapet.

— Det har aldri vært noe tull. Festeavgiften har steget i henhold til avtalen, og det har vært helt greit, synes hun.

Nå vurderer hun om hun på ny skal forsøke å kjøpe tomten hun bor på.

— Men det avhenger av prisen, sier Presterud, vel vitende om at prisene på festetomter har steget som følge av den nye loven.