• Politiet har påført oss ekstra sorg og smerte. Vi føler de har opptrådt respektløst etter ulykken, sier Gamini Perera.

GARD STEIRO

I et brev til politimesteren i Sogn og Fjordane ber Perera om at lensmannen i Balestrand ikke lenger skal lede etterforskningen av sønnens dødsfall.

— Han har ingen tillit i denne familien. Vi skal samarbeide med politiet, men ønsker at andre skal ta over saken, sier Perera til Bergens Tidende.

«Respektløst»

Forrige helg omkom Dilshan Perera (20) i en voldsom utforkjøring på riksvei 55 vest for Balestrand. Den et år yngre broren Madhushanka og to jevnaldrende venninner ble skadet. En av jentene er fortsatt under behandling ved Haukeland universitetssykehus. Tilstanden hennes skal være alvorlig, men stabil.

— Først ville ingen fortelle hvordan det gikk med Dilshan. Mamma sa bare at han var et sykehus. Etter at jeg hadde ropt og skreket, tok en lege meg i hånden og fortalte sannheten, sier Madhushanka.

Politiet har i over en uke forsøkt å finne ut hva som gikk galt da ungdommenes bil skar ut av veien, dundret inn i veiskilt og fjellnabber, og kolliderte med to parkerte biler.

Gamini Perera og ekskonen Padmini forstår at ulykken må etterforskes, men mener politiet har vært for pågående overfor den gjenlevende sønnen.

— To dager etter ulykken forteller lensmannen at han er mistenkt. Hvordan kan man gjøre slikt mot en gutt som nettopp har mistet sin eneste bror?

Foreldrene synes det er meningsløst å straffe Madhushanka for ulykken. De frykter han vil bli siktet og senere tiltalt for uaktsomt drap. Det vil bli et hardt slag for familien.

— Han har fått lide nok. Tapet av broren må være straff nok, mener faren.

Madhushanka mener politiet går fort frem.

— Jeg forstår at de har en jobb å gjøre, men synes de kunne ventet med å starte prosessen til Dilshan var i jorden.

Møtte opp på kaien

Bergens Tidende treffer 19-åringen og foreldrene på en solfylt terrasse i Balestrand. Madhushanka er oppe av rullestolen, men fortsatt avhengig av krykker. Det ene øyenbrynet er delt av et langt sår. Splinter fra frontruten kuttet opp kinnene og pannen hans

— Skadene i ryggen og beina er verst. Sårene gjør fryktelig vondt. Jeg går fortsatt på smertestillende.

Smertene var enda mer intense da Madhushanka kom hjem fra sykehuset forrige mandag. Familie og venner hadde møtt frem for å ta imot ham på hurtigbåtkaien. Det samme hadde politiet.

— Jeg trodde først lensmannen bare ville spørre hvordan det gikk, og ble paff da sønnen min måtte bli med inn i bilen.

Med «halve bygden» som vitner ble 19-åringen spurt ut om broren død.

— Jeg rakk så vidt å klemme mamma først. Han fortalte at jeg var mistenkt og derfor måtte være forberedt på å gå i et skikkelig avhør.

Allerede morgenen etter ringte lensmannen. Han ville at Madhushanka skulle møte på kontoret snarest.

— Jeg fortalte at han var sliten og trist, og at jeg derfor ikke ville vekke ham. Det godtok ikke politiet, sier moren.

I løpet av formiddagen kom lensmannen på døren med en formell innkallelse.

— Det sto i innkallelsen at politiet ville hente ham med makt om han ikke møtte i avhør, sier Perera.

Tok førerkortet

Madhushanka gjorde som han fikk beskjed om. Ved å forklare seg om ulykken håpet han å få være i fred frem til begravelsen fredag.

— Jeg fortalte som sant er: Jeg husker ingenting fra ulykken. Jeg vet ikke hvorfor vi kjørte utfor. Jeg vet ikke om det var Dilshan eller jeg som kjærte bilen.

Men politiet trodde - og tror fortsatt - at det var Madhushanka som satt bak rattet og at han kjørte for fort.

— Lensmannen ringte meg onsdag, bare et par timer før minnestunden. «Du er ikke lenger mistenkt, men siktet», sa han. Førerkortet mitt var inndratt.

Madhushanka er foreløpig anklaget for uaktsom kjøring, men er innforstått med at siktelsen kan bli utvidet, og at konsekvensen kan bli fengselsstraff

— Det vil være fullstendig galt. Uansett forstår jeg ikke hvorfor politiet måtte fortelle om siktelsen to dager før begravelsen. Det er hensynsløst. Kunne han ikke ventet noen dager? spør Gamini Perera.

Han har gitt politiet beskjed om at all kommunikasjon med sønnen skal gå via advokat i fremtiden.

— Vi har fått enormt mye støtte fra folk i Balestrand, og flere enn oss har reagert på politiets opptreden. Selv om man skal etterforske en alvorlig ulykke, bør man vise respekt for sørgende, sier Perera.

FRYKTER DRAPSSIKTELSE: - Det vil være fullstendig meningsløst å straffe Madhushanka for storebrorens død, sier moren Padmini Perera. Foreldrene synes politiet har vært for pågående i dagene etter dødsulykken i Balestrand.<p/>FOTO: KNUT STRAND
OMKOM: Dilshan Perera (20) ble født i Sri Lanka, men flyttet til Norge da han var barn. Det siste året var han elev ved en folkehøgskole i Rogaland.<p/>FOTO: PRIVAT