• Er det et mål å utrydde Downs syndrom? undrer Lars Arve Røssland etter gårsdagens oppslag om nye metoder for å påvise Downs syndrom tidlig i svangerskapet.

— Jeg er glad vi ikke fikk muligheten til å velge om vi ville ha barnet eller ikke, sier trebarnsfar Lars Arve Røssland.

Minstemann, Heine på tre og et halvt år, har Downs syndrom og er en av rundt femti som hvert år blir født med denne kromosomfeilen.

Intet «tilfelle»

I kveld er Heine med far for å høre på storesøster Anna Serine som skal synge på konsert på Søreide skole.

— Dadda, roper Heine og peker mot scenen, der koret har stilt seg opp, klar til første nummer.

Det er varmt i gymsalen, og etter litt sutring sovner Heine på fars fang. Han ser ut som en helt normal unge med hodet hvilende på pappas skulder.

— Vi så at han var spesiell med en gang han ble født, men skjønte ikke at han hadde Downs syndrom. Ti minutter etter fødselen kom jordmoren inn og fortalte hva hun trodde, men vi kunne ikke være sikker før etter en uke. Og om natten, når han sov, så han helt normal ut, forteller Røssland.

Etter at prøven var analysert var det ikke lenger noen tvil. Og når Heine våkner igjen, mot slutten av konserten, er det lett å se at han er spesiell.

— Heine er ikke noe tilfelle, men en guttunge. Er samfunnet tjent med at alle som kommer til verden skal være velskapte og perfekte? spør faren.

Ikke skremt

Funksjonshemmede møter et samfunn som er langt åpnere og mindre fordomsfullt i dag enn for ti år siden. Røssland mener det da er et paradoks at det skal være et mål å få færre, eller kanskje ingen barn med Downs syndrom. Han synes ikke det er noen gladsak at det nå kan bli mulig å påvise kromosomfeilen tidlig i svangerskapet, også i Norge.

— Det er feigt å skjule seg bak at det er kvinnens valg, at det er hun som skal bestemme om hun vil ta den risikoen. Jeg ser at enkeltpersoner kan tenke slik. Men er det et slikt samfunn vi vil leve i?

— Skjønner du at noen velger å ta abort når de vet at fosteret har Downs syndrom?

— Selvfølgelig gjør jeg det. Jeg er ikke sikker på hva vi hadde gjort hvis vi hadde fått vite det i løpet av svangerskapet. Men jeg er glad vi har Heine i dag. Klart det er vanskelig til tider, men det er krevende å ha vanlige unger også, sier han.

— Men hadde dere tatt sjansen på å få ett barn til?

— Faktisk så venter vi vårt fjerde barn i februar.

VIL HA PLASS TIL ALLE: Lille Heine (3) klapper entusiastisk etter at storesøster og resten av Kor på Søreide er ferdig med «Slapp reggae» av Trond-Viggo Torgersen. - Jeg kan ikke se at vi får noe lykkeligere samfunn uten mennesker med Downs syndrom, sier pappa Lars Arve Røssland. Han er styremedlem i Ups&Downs Hordaland, en forening for familier som har et familiemedlem med Downs syndrom.<br/>Foto: RUNE SÆVIG