— Vi bør spørre oss om det er riktig at vi har absolutter i partiprogrammet, sa Søviknes i debatten som nok en gang preget fylkesårsmøtet i Hordaland.

Det som skaper problemer for Søviknes og resten av Frp-politikerne som er mer moderate bompengemotstandere er et landsmøtevedtak fra 2007. Det slo fast at ingen Frp-tillitsvalgte kan stemme for bompenger.

— Jeg frykter at dette kan holde oss ute av maktposisjoner etter lokalvalget i 2011. Vi vil være helt avhengige av samarbeid med andre, men hvordan skal vi inngå kompromiss når vi ikke har mulighet til å forhandle om bompenger i det hele tatt, var Søviknes` retoriske spørsmål.

Innstilt på samarbeid

Søviknes lot det også skinne igjennom at han var redd for hva som ville skje etter stortingsvalget i 2013.

— Det er ingen som tror at vi får rent flertall i det valget. Skal vi i regjering må vi samarbeide, sa Søviknes.

Han understreket at de andre borgerlige partiene er klare på at brukerne må betale en del av kostnadene ved veiutbygging.

I debatten fikk Søviknes også støtte fra Øistein Christoffersen fra Bergen.

— Jeg er blant dem som har forlatt en maktposisjon fordi jeg måtte være lojal mot programmet vårt, forklarte Christoffersen. Han mistet byrådsjobben som følge av at Frp, KrF og Høyre ikke ble enige om en bompengesøknad.

- Blir umulig

Han mener at bompengesaken kan hindre dem i å få gjennomført god Frp-politikk, fordi samarbeid med andre partier blir umulig.

Bjarte Vatnøy fra Lindås er blant dem som mener at partiet må være krystallklare i bompengesaken.

Han understreket at han hadde klart å samarbeide med andre partier i sin kommune.

— Vi har en avtale hvor vi er enige om hele politikken, med ett unntak, bompenger, sa Vatnøy.