Sauebonde Knut Nerhus Hatteberg var på hjortejakt, da han kom over det uvanlige funnet.

— Jeg oppdaget et sauekadaver. Det spesielle var at hodet var borte og at det var gnagd på beina, sier Hatteberg til bt.no.

Det var det lokale nettstedet Husnesnett.no som først meldte om sauefunnet i Rosendal.

Hatteberg gikk tilbake neste dag i dagslys, for å studere funnet nærmere.

— Jeg kvapp da jeg observerte en trestamme med store kloremerker, omkring halvannen meter opp fra bakken, sier han. - Jeg var glad jeg hadde med meg rifle!

Bitemerker

Med store tannmerker i skinnet, seks-syv millimeter dype, ble mistanken til Hatteberg styrket. I tillegg har bt.no vært i kontakt med to lokale menn som hevder å ha observert bjørn i traktene, i august.

— Vi kom kjørende med bil for å ta i øyesyn det nye tunneldeponiet i Mauranger, da vi observerte en bjørn som for oppover fjellsidene, sier mannen som ikke vil stå frem med navn.

— Ja, jeg er nokså sikker at det var en bjørn, og ikke en jerv, hevder mannen.

Den erfarne jegeren, som har jaktet i traktene i over 25 år, mener han kan se forskjell på en jerv og en bjørn.

— Jerven har en helt annen hale, sier mannen til bt.no.

Saueslakt

Knut Nerhus Hatteberg sier bjørneobservasjonen er sensasjonell, om den er riktig.

— Sist jeg hørte om at det var sett bjørn her i området var på 1800-tallet, så det er i så tilfelle litt av en nyhet, sier han.

Husnesnett skriver at det på 1980-tallet ble meldt om at minst 20 sauer ble tatt av rovdyr. Den gangen ble det fastslått at det var en jerv som var synderen.

Vanskelig å vurdere

Rovviltansvarlig i Hordaland og Sogn og Fjordane, Rein-Arne Golf, har sett på bildene, men finner ikke tegn etter bjørn.

— Det er alltid vanskelig å vurdere slikt bare ut ifra ett bilde, sier han til HusnesNett.

— Men det er ikke noe i bildene som gjør at jeg helt sikkert kan si at det er bjørn, eller et annet stort rovdyr, som har tatt livet av sauen.

- Kan være fugl

Rovviltkontakt for Sunnhordland, Leif Trygve Varanes på Utåker, vil heller ikke si noe bastant før han har vært og sett på sauen. Planen er å gjøre det fredag.

— Dette kan like gjerne være gjort av en fugl som av et stort rovdyr, sier Varanes.

— Det kan være både ørn og kråke, eller et annet åtseldyr.

Tror du det er bjørn som herjer? Si din mening i feltet under!

BERSERK: Sauekadaveret var ille tilredt. Skinnet var revet av, og kun større rovdyr etterlater sauer på denne måten. FOTO: Knut Nerhus Hatteberg