Frisk bris i Bergen. Sterk kuling langs kysten. Værvarselet er ikke akkurat drømmen for politi og brannvesen.

— Man kan godt si at folk bør la være å sende opp raketter i vind. Men de skyter de opp uansett, det vet vi. Derfor bør de få med noen råd om hvordan de bør gjøre det, sier Ossie Nordgreen i Tuwinor.

-Finn riktig vindretning

Han ber folk være ekstra oppmerksomme på sikkerhetsavstander i vind.

— Man trenger ekstra god avstand den retning vinden blåser. Hvis vinden blåser fra sør mot nord, så trenger man ikke så stor sikkerhetsavstand til utskytingsstedet på sørsiden. Men den bør være stor på nordsiden, sier han.

— Finn ut hvor vinden kommer fra, og bestem utskytingssted ut fra vindretning. Velg et sted der vinden ikke blåser rakettene inn over folk eller hus, sier han.

Nordgreen er en av de to som har ansvar for fyrverkeriet på Skoltegrunnskaien i kveld.

4000 bomber på Skolten

— Vi skyter opp mellom 4000 og 5000 luftbomber. Vi skyter de opp i tre høgder, fra 60 meter til over 150 meter for de kraftigste. I tillegg skyter vi opp noen prydbomber og spesialeffekter. Dette er effekter som er nyheter fra Østen og som aldri er skutt opp i Norge før, sier Nordgreen. Fyrverkeriet er laget i Kina.

Fyrverkeriet skal skytes opp ytterst på utstikkeren på Skolten. Ingen skuelystne får komme ut der.

— De som står på Skoltegrunnskaien og Bryggen er de som vil se fyrverkeriet dårligst. Det er best å stå på Nordnes eller i Sandviken. De som står på Skansensiden i Fjellsiden eller den del av Askøy som vender mot Bergen, vil også se godt, sier han.

Skiføre 1. januar?

Under ideelle forhold med klart og fint vær, skytes det raskt og intenst i 10-15 minutter. Med dårligere vær, kan ikke intensiteten være så stor. Da kan det fort ta 20 minutter.

— Det er for lenge. Da kan det rett og slett bli litt kjedelig, sier han.

— Hvordan vurderer du værmeldingen?

— Ikke så bra med vinden. Men den kommer i det minste fra sørvest. Da får vi den i ryggen. Det er bra, sier han.

Ifølge Vervarslinga på Vestlandet vil det gradvis bli mer vind ut over ettermiddag og kveld nyttårsaften. Det vil også skye til.

— I Bergen kan det bli opp mot frisk bris, mens det kan bli sterk kuling langs kysten natt til torsdag, sier statsmeteorolog Ivar Hjellestad.

— Blir det noe nedbør i Hordaland, så blir den hvit. Men den kommer trolig først etter at fyrverkeriet er skutt opp, sier han.

1. januar vil vinden avta utover dagen. Dessuten vil eventuell nedbør i løpet av natten trolig gi seg.