— Det kunne aldri falt meg inn at noen kunne skyte en katt, så jeg fikk helt sjokk. Jeg forstår ikke at noen kan være så ondskapsfulle, sier Lunde fortvilet.

Lørdag skrev BT om kattungen Purrina som ble skutt og forlatt i Åsane. Bildene viste et stort og markert skuddhull, og gjennom røntgenbildene kom det til syne et prosjektil som hadde gått halvveis inn i kroppen hennes.

SKUTT: Her er såret Purrina fikk etter at hun ble skutt med luftgevær. Hun får nå behandling, og familien krysser fingrene for at hun vil overleve.
PRIVAT

Da Lunde leste saken fant hun raskt tilbake til bildene av såret til hennes egen katt. De var omtrent identiske.

— Jeg ble helt rystet, og fikk en stor klump i magen. Det er forferdelig å tenke på at Matcho mest sannsynlig går rundt med et prosjektil i magen, sier hun.

Hun husker at katten kom hjem i slutten av april, etter å ha vært borte i et døgn. Da hun prøvde å kose med den, freste den bare tilbake.

— Jeg forsto at det var noen mennesker som hadde vært stygge med ham. Han var livredd for alle, til og med vår andre katt. Han lå bare under sofaen i tre dager, og jeg fikk så vidt ta på ham, minnes Lunde som også bor i Åsane.

- Lokker og skyter

På grunn av dårlig råd reiste ikke Lunde til Veterinæren.

— Det angrer jeg forferdelig på. Nå har jeg bestilt en time, sier hun.

Det var veterinær Ulf Erlandsen ved Tertnes Dyreklinikk som steppet inn og fikk gitt medisiner da Purrina ble funnet på lørdag. BT sendte ham bildene av skuddsåret til Matcho. Og ganske riktig: også han tror det er et skuddsår.

— Det er punktformet, og jeg kan ikke utelukke at også dette er et skuddsår. Nå oppfordrer jeg alle til å følge ekstra godt med dersom de ser noe mistenksomt, slik at det blir vanskelig for folk å gjøre slike ondskapsfulle handlinger. At noen kan misbruke dyr sin tillit på denne måten er forferdelig. Det virker som om man lokker dyr til seg, for så å skyte, sier han.

SKUTT?: Her er såret Matcho hadde da han kom hjem etter å ha vært forsvunnet i et døgn. Eier Sara Helen Lunde (19) er sikker på at kattungen hennes også er blitt skutt.
PRIVAT

— Kan Matcho leve med et prosjektil i magen?

— I utgangspunktet kan han det, men i noen få tilfeller kan det oppstå blyforgiftning, sier han.

Har anmeldt saken

Kattungen Purrina måtte i kveld bøte med livet etter skadene hun var påført.

— For litt siden trakk Purrina sitt siste åndedrag. Hun tapte kampen. Hun døde fredelig og er endelig fri for smerte, sier matmor Linn Therese Hovden.

Hun har snakket mye med naboen som fant Purrina. Han har fortalt at kattungen lå under en bil med hodet under hjulet. Bilen skal ha vært parkert slik at den bare kunne rygge. Nå har familien Hovden anmeldt saken.

— Politiet tok det svært alvorlig, og ønsker tips i saken. Jeg har også vært i kontakt med Rolland skole som har snakket med elevene sine om hvorvidt de kjenner til saken eller har noen innspill, sier hun.

Dyrebeskyttelsen Norge forteller om flere episoder av tortur og kattedrap de siste dagene.

— I Haugesund har det vært en rekke kattedrap, hvor kattene er blitt torturert til døde. Vi har fått informasjon om flere episoder av dumping av døde katter ulike steder i Norge, og nå disse kattungene som er blitt skutt. Det er rett og slett forferdelig, sier Linn Krogstad, pressekontakt i Dyrebeskyttelsen Norge.

Hun oppfordrer alle som oppdager eller opplever dette til å anmelde sakene.

— Dette er kriminelle handlinger, og det er viktig at politiet ser omfanget av problemet, sier hun.