— Kan vi holde åpen en svømmehall vil det spare mange liv, sier Per Rune Eknes, president i Norges Svømmeforbund. Han føler han taler for døve ører. Bunnskrapte kommunekasser fører nemlig til tørke i bassengene, samtidig som en ny undersøkelse fra MMI viser at halvparten av alle nordmenn føler seg utrygge i vann.

I Hordaland var 15 basseng av totalt 70 helt stengt, midlertidig stengt eller planlagt stengt, ifølge tall Svømmeforbundet innhentet i februar i år. I Sogn og Fjordane var situasjonen enda verre. 18 av totalt 39 basseng kom i samme kategori.

— Det er hårreisende i kystfylker der sjøen er så viktig for folk. Nå må vestlendingene få åpnet svømmehallene igjen, sier Eknes.

Ikke svømmeopplæring

Stord kommune er i godt selskap, når de vil spare 190.000 kroner ved å tappe vannet av svømmebassenget på Vikahaugane. Snart står 60 barn mellom seks og tolv år uten tilbud om svømmeopplæring på Stord, skriver Haugesunds avis.

— Tragisk, mener Kjell Framnes jr., leder for Svømmegruppa i Stord Idrettslag til avisen. Han frykter at vannet aldri kommer tilbake i bassenget, når det først tappes ut. Også rektorer på Stord fortviler. Tre av skolene har i løpet av våren stoppet svømmeundervisningen, ifølge en kommunal rapport.

Frykter drukningsulykker

Utviklingen bekymrer Norges Svømmeforbund. De mener den harmonerer dårlig med den nye læreplanen som er til behandling. I den er det foreslått at barn i fjerde klasse skal være trygge i vann og svømmedyktige.

I fjor druknet åtte barn i Norge. Svømmeforbundet frykter flere drukningsulykker, når årets bade- og båtsesong tar til.

— Flere og flere er på sjøen og bruker den til rekreasjon og fritid. Man trenger ikke kunne svømme for å kjøpe båt. Dette vil sannsynligvis føre til store drukningstall, sier president Per Rune Eknes til Bergens Tidende.

- Uinteressant å krangle

En undersøkelse fra 2003 viste at 30.000 norske tiåringer ikke kunne svømme. Halvparten av årskullet fikk dermed ikke den opplæring de hadde krav på ifølge læreplanen i skolen.

— Hovedsakelig lærer ikke barna å svømme på skolen lenger. Enten fordi det ikke prioriteres i skoleverket eller fordi svømmehallene er stengt, sier Bjørn Soleng, generalsekretær i Norges Svømmeforbund. Han mener det er på tide at noen tar ansvar for de stengte bassengene.

— For vår del handler dette om å unngå drukninger. Det er helt uinteressant å krangle om bevilgninger og dårlig økonomi. I velferdslandet Norge burde vi ha råd til åpne svømmehaller, sier Soleng.