Bergens Tidende skrev fredag om BIRs planer om å strekkode bossdunker og registrere hvor ofte privatabonnenter tømmer bosset. Ordningen trer i kraft fra 2007.

— Det man har sett flere steder - blant annet i Danmark - er at bosset som leveres i retur går ned, mens den totale bossmengden er like stor. Forsøplingen skjer andre steder, for eksempel i naturen, sier Terje Gilje, daglig leder i SIM.

Han frykter også økt misbruk av bosscontainere beregnet på Sunnhordlands nærmere 20.000 hyttebrukere. Miljøverket i Sunnhordland har derfor valgt å ikke veie bosset fra private - bare fra bedriftskunder og institusjoner.

Kristiansand er den byen i Norge som har kommet lengst med veiing og registrering av boss her i landet. De startet allerede i 2003. Sørlendingene er stort sett fornøyde med å betale nøyaktig for mengden boss de produserer. Men ingen regel er uten unntak.

— Det var en kar som på død og liv skulle spare penger. Han hoppet opp i 120 liters dunken for å trø sammen bosset. Dunken veltet og mannen fikk hjernerystelse, forteller Frode Rosland, renovasjonssjef i Kristiansand kommune.

I starten gikk det historier om folk som lusket rundt i mørket og dumpet boss i naboens dunker. Hengelås på bosspannene ble derfor vurdert, men problemene løste seg takket være en ivrig oppsynsmann i kommunal tjeneste.

Første året ble kristiansanderne flinkere til å sortere bosset sitt. Mengden bioavfall gikk opp med tre prosent, mens restavfallet ble redusert tilsvarende. Året etter hadde folk gitt blaffen og gikk tilbake til gamle vaner.