— Politiet har fått opplysninger om at svært unge nigerianske jenter selger sex i Bergen sentrum. Vi tror flere av dem er mindreårige, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen i politiets EXIT-gruppe.

Natt til søndag tok politiet inn en av de prostituerte jentene de mener er mindreårig. Ifølge papirene hennes er hun 19 år.

— Vi mistenker at flere av dem opererer med falske papirer. Disse kan være svært profesjonelt laget, og vanskelig for oss å avsløre. Det hender også at jentene bruker ekte pass som tilhører noen som ligner veldig.

Christoffersen sier de helsemessige konsekvensene for prostituerte kvinner er større jo yngre de er, særlig når det gjelder psykiske skader.

— Vi frykter at flere av jentene er ofre for menneskehandel hvor fortjenesten går til kyniske bakmenn. De som kjøper seksuelle tjenester er dessverre svært ofte ikke bevisst på at de opprettholder en hensynsløs utnyttelse av de unge jentene.

Straffes hardt

Kjøp av seksuelle tjenester straffes normalt med bøter på rundt 15.000 kroner, men hvis den prostituerte er mindreårig er strafferammen inntil to års fengsel.

— Sexkjøperne slipper ikke unna fengselsstraff om de skylder på at de ikke visste hvor gammel jenten var. Loven slår nemlig fast at villfarelse om alder utelukker ikke straffskyld, sier politiadvokaten.

I 2010 fikk Politidirektoratet rapport om 319 mulige ofre for menneskehandel i Norge. Hele 25 prosent var antatt mindreårige, og av dem var det flest gutter:

  • 62 prosent var voksne kvinner
  • 13 prosent voksne menn
  • 6 prosent mindreårige jenter
  • 19 prosent mindreårige gutter

— De to siste årene har vi sett at kvinnene i det tradisjonelle prostitusjonsmiljøet i Bergen er blitt yngre. Majoriteten av kvinnene kommer fra Nigeria og landene rundt, og miljøet bærer sterkt preg av å være organisert, sier Marit Sagen Grung, leder for Utekontakten i Bergen.

Hun sier kvinnene skiftes ut med jevne mellomrom, men at antallet prostituerte forblir det samme.

Voodooritualer

Mange prostituerte forlot Norge da sexkjøp ble forbudt, men miljøet har nå tatt seg opp igjen.

— Kvinner som reiste til andre land i Europa har kommet tilbake på grunn av finanskrisen. Det er fattigdom som har drevet dem ut i prostitusjon, og de står nå i gjeld til bakmenn og er derfor avhengig av å tjene mye penger, sier Grung.

Direkte trusler mot familien i hjemlandet er en av grunnene til at flere kvinner ikke tør å bryte med sine bakmenn.

Flere av dem har også gått gjennom voodooritualer. Det verserer historier om folk som har blitt spist opp innenfra fordi de har prøvd å rømme. Marit Sagen Grung i Utekontakten

— Flere av dem har også gått gjennom voodooritualer. Det verserer historier om folk som har blitt spist opp innenfra fordi de har prøvd å rømme, og flere av kvinnene er livredde for slikt.

Får ikke jobbe

Noen klarer imidlertid å betale ned sin skyhøye gjeld, men blir gjerne en del av den kriminelle organisasjonen som i lang tid har utnyttet dem.

— Vi skulle ønske de kunne få jobbe for eksempel med å skjære fisk. De hadde sikkert tjent det samme innenfor en normal arbeidsdag på dette, men ingen av dem har visum som gir mulighet til arbeidstillatelse. Da er det kriminalitet og prostitusjon som gjenstår for å kunne tjene penger.

Utekontakten tilbyr helsesjekk og oppfølging, men formidler også hjelp for dem som vil ut av prostitusjonen.

Eks-prostituerte som jobber i Bergen på vegne av sine bakmenn er godt kjent med Utekontaktens arbeid. For å opprettholde virksomheten prøver de gjerne å stoppe de unge kvinnene fra å snakke med Utekontaktens medarbeidere.

Også norske barn

Pro-senteret minner om at også norske barn blir utnyttet til prostitusjon.

— At prostitusjon blant mindreårige forekommer, tror jeg de fleste instanser er klar over. Men jeg tror ikke omfanget er særlig stort. Hvis noen står på gaten og åpenbart er under 18 år, vil de veldig raskt bli fanget opp, sier seksjonssjef Bjørg Norli.

Hun tror ikke noen miljøer eller nasjonaliteter peker seg spesielt ut.

— I gateprostitusjonen vil en mindreårig jente som regel være utenlandsk, siden det er utenlandske kvinner som dominerer dette markedet. Men også norske ungdommer bytter sex mot gaver og tjenester. Forskjellen er at det som oftest skjer ute i bydelene og på andre arenaer enn i gateprostitusjonen, sier Norli.

Daglig leder Mildrid Mikkelsen i Rosa-prosjektet, som arbeider mot menneskehandel, sier bakmennene vil gå langt for å få jentene til å skjule sin virkelige alder.

— Omfanget av mindreårige prostituerte er vanskelig å anslå, men det virker ikke som det er helt uvanlig. Vi kjenner eksempler fra Oslo der mindreårige ofre for menneskehandel blir instruert til å si at de er over 18, slik at de ikke skal bli tatt hånd om av barnevernet. Det er et apparat bak jentene som instruerer dem til å si at de er eldre. Er de over 18, er det frivillig om de vil motta hjelp, påpeker Mikkelsen.

Kirkens Bymisjon er sjelden i kontakt med barn som selger sex.

— Vi har 18-årsgrense på våre tilbud, og det er sjelden vi er i tvil om at brukerne faktisk er myndige, sier avdelingsleder Kolbjørn Gunnarson.

- Attraktivt

Ifølge politiadvokat Christoffersen omsettes det sex for store pengesummer i Bergen sentrum.

— Politiet har avdekket jenter som sender 40-70.000 kroner ut av landet i måneden.

- Hvorfor tror du alderen på de prostituerte er blitt så lav?

— Det anses som attraktivt at de er unge, og de blir derfor sendt ut i svært lav alder, sier politiadvokaten.

- MINDREÅRIGE: Flere av de prostituerte jentene i Bergen sentrum er mindreårige, tror politiet.ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ