Det stinker av råtten sjømat på strandsiden av Zachen. På bakken er det knust glass, og bak en port i veggen blir vi møtt av en falleferdig vegg av søppel, stablet tett i tett.

Kan gå tom for gass

- Dette er det vi må leve med. Vi går inn i vår beste sesong, men det er vanskelig å smile og bruke energien på kundene, når man må gå rundt å prøve å dekke over det verste, sier av­delingssjef Christian Jareborg. Han har ansvar for utestedene Wave og Pianobaren

Zachariasbryggens største leie­taker frykter at bygget og alle restaurantene må stenge, hvis ikke noe snart gjøres.

- Jo, det vil jo det til slutt, sier daglig leder Tom Greni i Utsikten Restaurantdrift AS, som blant annet driver den populære uteserveringen i første etasje.

- Hvor lang tid kan det ta?

- Vi frykter at gassen kun varer en uke til. Og så har vi dette med bosset, sier han.

Driftsselskap trakk seg

Uten gass stopper kjøkkenene i bygget opp, ifølge Greni. I tillegg kan boss, mangel på strøm til nødlysene i fellesarealene og andre forhold føre til at bygget kan bli stengt.

Bakgrunnen for problemene er at selskapet som eier bygget, Zachariasbryggen AS, er i store økonomiske vansker. For halv­annen uke siden tiltrådte BN Bank et pant som gir dem en factoringavtale på Zachen. Det betyr at de tar over innkrev­ingen av alle fordringer og inntekter. Dermed står eierselskapet uten inntekter.

Det innleide selskapet som sto for driften av bygget, Vest Eiendomsdrift AS, har trukket seg fra jobben, ifølge Utsiktens advokat, Arne Christian Landsvik.

Truer med millionkrav

Zachariasbryggen er trolig samlet sett byens største skjenkested, og en stenging midt i høysesongen vil kunne få store økonomiske konsekvenser. Bare Utsiktens utesteder kan tape 20 millioner kroner i måneden, ifølge Greni.

Nå har han sendt et varsel om at styremedlemmene i selskapet som eier bygningene, Zachariasbryggen AS, kan bli gjort økonomisk ansvarlig. Ifølge Greni gjelder det utlegg som leietakerne får, hvis de nå må ta over fellesfunksjoner som vasking for å holde bygget åpent.

Blir bygget stengt, kan det bli snakk om millionbeløp, ifølge Greni.

— Har vært vask hele uken

Hovedeier og styreleder i Zachariasbryggen AS, Knut-Jørgen Hauge, er likevel ikke bekymret, ifølge hans medierådgiver, Haakon Benn Schrøder.

- Nei, overhodet ikke, sier han. Schrøder avviser at de ikke har driftet huset de siste ukene.

- Det har vært vaktmester og vask hele uken. Det har vært noe boss, men det er tatt, sier han.

Schrøder bekrefter at Vest Eiendomsdrift har trukket seg, men sier et nytt selskap har tatt over driften av huset.

- Har ikke betalt husleie

Schrøder er kritisk til at Tom Greni nå truer med å gjøre Hauge og de andre styremedlemmene ansvarlig for økonomisk tap. Han viser til at Greni selv ikke har betalt husleie på flere måneder, en sak som er i rettssystemet.

- Det blir patetisk av Tom Greni å kritisere huseier når han har sørget for å sabotere det meste der nede, sier Schrøder.

Det er nå BN Bank som sitter med nøkkelen til en løsning på driftsproblemene på Zachen.

- Vi jobber for å holde huset i drift, men skal ha noen ytter­ligere møter i den forbindelse til uken, seier viseadministrerende direktør Svend Lund i BN Bank.

- Hvem skal dere møte?

- Blant annet leietakerne, sier han.