18-åringen som er siktet for Os-drapet har sittet isolert i Bergen fengsel de siste to ukene. Dermed har han kun hatt daglig kontakt med enkelte ansatte i fengselet og forsvareren sin.

Torsdag ble det klart at politiet ikke ber om forlengelse av isolasjonsperioden. Det betyr at den drapssiktede osingen i praksis kan delta i aktiviteter sammen med andre innsatte.

Men det vil ikke skje med det første, opplyser fengselet selv.

— Vi er litt redde for at medinnsatte skal være ufine eller gå til fysisk angrep mot ham, i hvert fall i starten. Derfor velger vi å skjerme ham den første tiden, sier fengselsinspektør Åge Mjåtvedt, som leder avdelingen hvor 18-åringen sitter.

Ikke oversikt over alle

Mjåtvedt understreker at 18-åringen vil bli overført til åpnere avdeling med lavere restriksjoner etter hvert. Da vil han bli overført til en avdeling som ikke okkuperes av de mest hardbarkede kriminelle. Den alvorlige siktelsen og osingens alder er bakgrunnen for at fengselet velger å ta sine forholdsregler.

— Dersom noen absolutt vil ta ham, så kan dette skje under felleslufting eller i en skole- eller yrkessituasjon. Vi har ikke oversikt over alle innsatte til enhver tid. Derfor velger vi å være litt påpasselige i starten, sier Mjåtvedt, som legger til at han ikke har hørt snakk om at andre innsatte planlegger å gå til angrep mot 18-åringen.

Forsvareren enig

18-åringens forsvarer tror det er fornuftig at osingen får en myk overgang etter isolasjonsperioden.

— Han har ingen erfaring med det å sitte i fengsel. Hans unge alder og alvoret i siktelsen tilsier nok at han må skjermes noe, sier Knudsen, som understreker at 18-åringen ikke har gitt uttrykk for at han frykter represalier fra andre innsatte.

— Vi har snakket med fengselet om den spesielle situasjonen, men jeg legger til grunn at de gjør selvstendige vurderinger rundt hans sikkerhet, sier Knudsen videre.

18-åringen er fornøyd med at han nå slipper å sitte isolert i 23 av døgnets 24 timer.

— Han føler at det å være isolert har vært en ekstra påkjenning, hvor han i praksis har vært skjermet fra å se og ha kontakt med andre enn fengselsansatte. Det blir det nå en slutt på, og han er tilfreds med det.

Ubesvarte spørsmål

Torsdag gjennomførte politiet et tredje avhør med den drapssiktede osingen. Forsvarer Knudsen ønsker ikke å gå inn på hva som ble tema i avhøret, men forteller at 18-åringen ennå ikke har noe minne av hva han gjorde etter klokken 20 første nyttårsdag.

Hilda Feste ble trolig drept rundt klokken 21.15. 18-åringens mor har forklart at sønnen kom hjem på dette tidspunktet, uten at forsvarer Rolf Knudsen vil karakterisere dette som noe alibi.

— Spørsmålene rundt disse tidspunktene skulle vært tema i gårsdagens avhør, men vi kom aldri så langt. Vi er interesserte i å få denne tidslinjen avklart, men det er politiet som må svare på hva som er det riktige her, sier Knudsen.

Som BT har skrevet tidligere, ble 18-åringen sett av et par som var ute på kveldstur vel 500 meter fra drapsåstedet. Observasjonen ble gjort ved 21.00-21.10-tiden.

— Opplysninger om dette paret som skal ha observert ham, samt andre tidsangivelser, er fortsatt interessante for oss, sier Knudsen.