I Tinghuset forsøker lederen for Union MC å renvaske seg for anklager om kjøp av 30 kilo hasj. Samtidig rakner klubben hans fullstendig.

Unions gamle lokaler i Osveien 16 står tomme. Flere kilder bekrefter overfor BT at sentrale medlemmer har meldt overgang til en konkurrerende klubb: Hog Riders i Kjøkkelvik.

Politiet frykter at det kriminelle mc-miljøet i Bergen samles for å oppnå målet om medlemskap i Hells Angels.

Bilen full av narkotika

Det er over to år siden politiet beslagla 30 kilo hasj i en bil utenfor Unions gamle lokaler på Nesttun. I går forklarte klubblederen seg for første gang om narkotikaen.

— Jeg er uskyldig. Hasjen var ikke min, sa 41-åringen da ankebehandlingen startet i Gulating lagmannsrett i går.

I mai i fjor ble han dømt til seks års fengsel for kjøp av de 30 kiloene. Bare to måneder etter domsavsigelsen ble han på ny arrestert. Da fant politiet tre kilo amfetamin og fem kilo hasj i bilen hans.

— Det stoffet tilhørte meg, innrømmet 41-åringen i går.

Dermed blir lederen for Bergens mest kjente motorsykkelklubb uansett sittende bak lås og slå i flere år fremover.

— Da den første saken kom opp, mente påtalemyndigheten at han var en ledende skikkelse i mottaksapparatet for narkotika i Bergen. Den andre saken har forsterket dette inntrykket, sier statsadvokat Gert Johan Kjelby.

45 prosent kriminelle

Felles for de to narkotikabeslagene er at stoffet kom fra Oslo. Politiet mener avsenderen heter Hells Angels. På en av pakkene fant de fingeravtrykket til et HA-medlem.

I politikretser betegnes Hells Angels som en kriminell bande, og i Bergen har man i årevis kjempet mot at klubben skal få etablere seg. Nå frykter man at dette er i ferd med å skje.

Hog Riders MC forlot i fjor sine gamle lokaler i Gravdalsveien og flyttet inn i et gammelt fabrikkbygg i Kjøkkelvik. Med på flyttelasset ble flere medlemmer av Union MC. Politiet tror en HA-sympatiserende klubb er i ferd med å vokse frem i Kjøkkelvik.

For to uker siden arrangerte Hog Riders vinterfest. Politiet var på plass og sjekket identiteten til gjestene. Hele 45 prosent av de 200 personene politiet kontrollerte, har vært involvert i kriminell aktivitet.

— Vi er ikke forbauset, sier Harald Andersen, lensmann i Laksevåg.

Politiet prioriterer

Politiet klarte ikke å registrere samtlige gjester. Totalt var trolig 300-400 personer innom festen. Over 30 motorsykkelklubber var representert. Blant dem var medlemmer fra både Bandidos og Hells Angels.

— Vi vet hva disse klubbene står for. Derfor var det ikke tilfeldig at vi var der, sier Andersen.

— Hva forteller det dere at 45 prosent av gjestene har kriminell bakgrunn?

— Ikke overraskende. Folk som samles på slike fester har sammenfallende interesser, sier Andersen.

— Selv om mange av gjestene er registrert i politiets system, og deltar på en fest, er det ikke drøyt å knytte dem til organisert kriminalitet?

— Folk vet inderlig godt hva de går til når de deltar på slike fester. De må ikke si noe annet, sier Andersen.

Han vil ikke si hva politiet vet om Hog Riders' muligheter for å oppnå medlemskap i Hells Angels.

Men:

— Kampen mot organisert mc-kriminalitet er prioritert over hele landet, og vil selvsagt være det hos oss også etter etableringen i Kjøkkelvik.

<b>KLUBBEN RAKNER:</b> I år 2000 søkte lederen i Union MC om medlemskap i Hells Angels. Han fikk avslag. Nå sitter han i varetekt, og klubben hans er i ferd med å rakne.
<b>NY MC-BORG: </b>Her i Hog Riders lokaler i Kjøkkelvik frykter politiet at Hells Angels er i ferd med å etablere seg. - Latterlig påstand, sier et klubbmedlem til BT.