Tora de Zwart Rørholt

Badeklubben Frykt og Fryd hyller dette utsagnet fra Arne Næss' livsfilosofi «possibilisme». Frykt og Fryd er nemlig ikke bare en badeklubb, men også en livsfilosofiklubb.

— Før kalte vi oss Bergen maoistiske badeklubb. Mao var en ivrig bader og skrev mye rart om dette. Blant annet at der det er vann, kan det bades. Han mente at folk skulle bade for å komme inn i det klasseløse samfunn. Det er en fin tanke. Men så gjorde han mye fælt også. Så nå heter vi badeklubben Frykt og fryd, sier klubbens bademester Christian Hjelle.

Plaskesamba

Som vanlig har de drukket japanskinspirerte te hos bademester Hjelle før de samles på Verftet. Trubadur og Brasilfarer Audun Stokke Hole er klar. Han står på bryggen i badebukse med gitaren på magen, og forbereder resten av gjengen på sin nykomponerte badesamba.

— Hør på teksten først ...

Audun begynner å spille og synge noe som kan likne litt på «Girl from Ipanema». Tolv hutrende mennesker står på bryggen og hopper, klapper, synger og rister til gitarkompet. Noen klart og sikkert, andre mer skjelvende og tilfeldig.

Så stiller de seg på rekke. Bademester teller: En, to tre!

Plask. Der var alle i vannet.

Utfordrer grenser

To ganger i uken møtes de for å teste ut, markere og utfordre sine grenser i fellesskap, blant annet ved å bade i sjøen midt på vinteren. Men det er ikke bare fysiske grenser de søker å utforske. Også de kulturelle grensene presses. Det handler om a se etter noe som kan bryte det vanlige mønsteret.

— Vi lager vårt eget alternative byrom, fritt og uavhengig av kommersielt skapte behov. I en by er det lett for at man møtes og bruker penger sammen på en eller annen måte. For eksempel sitter man på kafé og spiser kaker. Å bade i sjøen er helt gratis. Det er en fin måte å være sammen på. Å gjøre noe sammen som vi egentlig ikke tør, og deretter frydes over det. Det er godt å erfare ekstreme fysiske opplevelser sammen.

Christian Hjelle er mannen som startet det hele. De kaller ham for bademester, selv er han mer beskjeden.

— Jeg har bare tatt initiativet. Nå ruller og går det av seg selv. Det er åpent for absolutt alle!

Frisk galskap

— Dette er galskap, innrømmer Ingrid Ellestad.

Glisende står hun på bryggekanten og tørker seg. Hun har vært med siden badeklubbens start i oktober, og har badet to ganger i uken siden da. Hun oppfyller derfor kravene til å kalle seg en ekte bader.

— Fredag var jeg på pilates før badingen, snart blir jeg helt yoga, sier hun og vifter med armene og ser ganske flyvende ut. - Jeg har gjort mange spreke teatersprell med Christian, jeg tror det er derfor han spurte meg om å bli med her også.

Det stilles ingen krav for å bli medlem, bortsett fra at man må være villig til å ta et bad i ny og ne. Byggekunnskaper er også en fordel å ha. Inspirert av Frykt og fryds badeglade finsker har arkitektmedlemmer pønsket ut et badstueprosjekt.

— Tegningen er klar, vi mangler bare tomten ...

Men før badstuen står ferdig, må de finne på andre måter å bli varme på etter badet. Noen løper opp Stolzekleiven, andre drikker seg varm på kaffe, og denne dagen ...?

Da skal mange kalde badere varme kropp og sinn med kirkekonsert.

Tora de Zwart Rørholt
Tora de Zwart Rørholt
Tora de Zwart Rørholt