MARIA TERRAY BRANTENBERG

SIV DOLMEN (foto)

Burger King, NewCastle og Pascal. Det renner over av spisesteder og kafeer i Bergen med utenlandske navn; norske navn er ikke daglig kost. Stine Wingsternes og Stina Thoresen har nettopp åpnet det nye spisestedet Fruktbar i Christiesgate. Her er basisingrediensene frukt og grønt, og du kan blant annet få servert «Rødmende orangutang», en smoothie med jordbær og appelsin, og appelsin— og gulrotjusen «Gull i munn».

— Jeg bodde flere år i Danmark, og der var de imponert over at vi nordmenn har så mange egne ord der danskene bruker engelske, forklarer Thoresen.

Etter det ble hun mer bevisst på å bruke norske ord.

— Her er det norske navn på alt unntatt én ting. Vi har prøvd å komme på et norsk navn for «smoothie», men akkurat det er ikke så lett, unnskylder hun seg.

Norsk selger

Bøker om det norske språket selger som aldri før, og Fanny Holmin i Norsk Forfattersentrum i Bergen synes det er gledelig at norsk ser ut til å ha kommet mer på moten. Hun mener Fruktbar bør ha honnør for navnevalget.

— Det er naturlig at språket utvikler seg, og at vi tar opp utenlandske ord og uttrykk. Men det finnes ofte norske erstatninger som er like fintklingende. Det er flott at noen tar disse i bruk istedenfor å adoptere ord og uttrykk fra andre språk, sier Holmin.

Forkledd mango

En kunde lener seg mot disken og bestiller en smoothie med mango, bjørnebær og banan.

— En forkledd mango? spør Wingsternes.

Kort tid etter står en mørk rosa mangodrikk klar på disken.

— En del synes nok det er litt uvant å bruke navnet, og sier heller navnet på ingrediensene, forteller Thoresen.

Hun bemerker at det for eksempel ikke har vært så mange unge gutter som har bestilt en «Sommerflørt» innom spisestedet. Men de har også sett at en del har stått og fnist litt mens de har sett på menyen, og tilbakemeldingene har vært positive.

— Vi har en del navn på lager også, men vi fant ut at vi måtte starte litt forsiktig. Noen av dem gikk kanskje litt over streken, smilerThoresen.

Blant andre bergenske spisesteder med kreative navn kan man finne sjømatrestauranten «Havfruens hemmeligheter», «På folkemunne» og helt enkelt «Smag og behag».