– Også bensinkanner og vindusviskere blir pakket inn som julegaver, bekrefter Boland.

Det eneste han ikke er helt sikker på om han har solgt som kjærlighetsgave til jul, er takgrind.

– Men konfekt er vinneren. Vi selger også dyrere gaver på julaften, som GPS'er. Kundene er ikke så nøye på prisene denne dagen, bare de får noe å pakke inn, sier butikksjef Linda Sunnhordvik ved Haukås Bilsenter i Åsane.

– Og det er vel kanskje flest menn?

– Det er utelukkende menn som handler gaver julaften. Sånt gjør ikke kvinner, sier hun bestemt.

Skal Sunnhordvik trekke frem en slager fra tidligere år må det bli autosokken.

– Men den varmer jo beina både til menn og kvinner?

– Nei, det er en strømpe du tar utenpå dekket for å komme opp glatte bakker.

Nyttige vindusviskere

Ingen ansatte ved de fire bensinstasjonene vi besøkte i går kveld benekter at det er menn som er kundegruppen i dag. De er imidlertid mer usikker på hvem som mottar gavene.

På den ene side er det lite sannsynlig at alle disse mennene plutselig kjøper slepetau og startkabler til seg selv en halvtime før stengetid julaften.

Akkurat da er det mer naturlig at de trues til å gjøre sitt viktigste julegavekjøp. Med kniven på strupen, tvinges de selvfølgelig til å tenke på nyttige praktiske ting. Og opp med hånden den som kommer på noe mer nyttig enn nye vindusviskere denne høsten.

Barberskum og ved

I dag er det ikke engang nødvendig å ha bare bilen i tankene når man shopper til sine kjære på bensinstasjoner. De fleste mellomstore stasjoner tilbyr blomster, leker, dvd-er, bøker, barberskum og sekker med ved. Fine ting å legge inn under juletreet alt sammen.

De fleste av oss handler i dag tre ganger mer enn våre foreldre gjorde da de var på vår alder. Ifølge Statistisk sentralbyrå vil forbruket de neste fire årene øke med 25 prosent.

Undertøy neste?

På den tid er det med andre ord all grunn til å tro at alle bensinstasjoner med respekt for seg selv har fått en liten undertøysavdeling. Før jul vil motoroljen få mindre hylleplass på bekostning av et bredere utvalg av lekker nødproviant.

Juleshopping til London burde da være helt unødvendig. Der kan man hundre prosent konsentrere seg om fotball og øl. Hele juleshoppingen vil være sikret på den lokale «bennaen».