På landsbasis er tendensen i tråd med meningsmålingene: Ap og Høyre gjør det klart best.

Formann i Bergen FpU, Christoffer Thomsen, er nesten litt skuffet når han får høre resultatet fra Laksevåg.

— 27,6 prosent? Jeg hadde håpet det skulle være enda bedre, sier han.

I dag offentliggjøres de samlede resultatene fra årets skolevalg, og det er stor spenning knyttet til hvordan de ulike partiene vil gjøre det.

Laksevåg videregående skole er blant skolene som allerede i går hadde lagt ut sine resultater. Tradisjonen tro gjorde Frp det bra. Partiet fikk 36,3 prosent av stemmene på Laksevåg videregående skole ved stortingsvalget for to år siden, mens de endte opp med hele 45,9 prosent ved forrige kommunevalg.

Også bra for Høyre

Høyre og Ap gjorde det også godt ved skolevalget på Laksevåg videregående skole, med en oppslutning på henholdsvis 26 og 22,7 prosent.

Leder i Bergens Unge Høyre, Peter Christian Frølich, blir svært fornøyd når han får høre resultatet.

— Dette var strålende. Det har vært en tendens gjennom skolevalgkampen at responsen på politikken vår har vært veldig god. Elevene liker helt tydelig vårt budskap om mer valgfrihet, mer elevmedbestemmelse og fokus på kunnskap, sier Frølich.

Han kjenner til at Høyre har gjort det svært bra ved flere andre skoler i Bergen.

— Dette føyer seg inn i rekken av positive indikasjoner på at vi gjør et godt valg. Det er gledelig, sier han.

I år har det vært valgtorg i stedet for debatter på skolene. Dette mener Frølich har fungert bra.

— Skolevalgtorg passer oss bra. Jeg har aldri fått kommet så tett på hver enkelt elev, det har vært en god måte å drive valgkamp på, sier han.

SV langt nede

Også Odda videregåande skule og Kvinnherad Videregåande skule hadde i går offentliggjort resultatene fra skolevalget.

I Kvinnherad var Høyre vinneren, med 25,6 prosent av stemmene. Her kom Arbeiderpartiet på andre plass med 16,4 prosent, foran Frp med 16 prosent.

I Odda fikk Arbeiderpartiet flest av stemmene som ble avgitt til kommunevalget. Listen Det Nye Odda kom som nummer to, med 19,9 prosent. Frp stiller ikke liste ved kommunevalget i Odda, men partiet endte som nummer tre ved prøvevalget til fylkestinget i Odda.

TV2 presenterte i går en prognose basert på 25.000 avgitte stemmer i skolevalget. Ifølge den er Ap og Høyre skolevalgets vinnere, med henholdsvis 30 og 21 prosent av stemmene. Frp får 18 prosent av stemmene, mens SV som tidligere gjorde det svært bra ved skolevalgene, får seks prosent. NTB kårer også Høyre og Ap til vinnere, basert på innsamlede resultater.

— Det er dramatisk og et klart varsku for SV om at de nå mister en del av den unge skare, som de tidligere har hatt godt fotfeste blant, sier valgforsker Hanne Marthe Narud ved Universitetet i Oslo til politisk.no.

Savner debattene

Ved de fire siste valgene har Frp vært skolevalgets vinner i Hordaland. Valgkampleder og 1. nestformann i Hordaland FpU, Tristan Dupré, er glad for resultatet ved Laksevåg.

— Det er utrolig kjekt å høre. Vi har hatt en usikkerhet siden det ikke har vært debatter i år. Det er godt at vi klarer å opprettholde et godt resultat. FpU har vunnet skolevalget hvert år, det er ekstra kjekt å høre at det går veien i år, sier han.

Han har savnet skoledebattene i år.

— Det er umulig å nå ut til alle når du ikke har debatter. Vi har vært glad for skolevalg med debatter og politikken i fokus. Det har vært en trygg og god måte å gjøre det på, sier Dupré.

Si din mening under!