Frp får 25,7 prosents oppslutning på meningsmålingen Sentio har utført for BT i Bergen.

Med 5,5 prosentpoeng høyere oppslutning enn under valget, er Liv Røssland og Øistein Christoffersen dermed de foreløpige vinnerne av byrådene. Både Høyre og KrF går litt ned siden valget. Det er stikk i strid med manges spådom: at Frp ville tape velgere på å sitte i byråd og måtte prioritere knappe midler.

Frp-stempel

— Jeg håper målingen betyr at folk synes vi gjør en god jobb også når vi er med og bestemmer. Dessuten har vi vært synlige i media både lokalt og sentralt, sier byråd for helse og omsorg, Liv Røssland (Frp).

— Men er det du eller Siv Jensen som har mest av æren?

— Får håpe det er en kombinasjon. Vi har fantastisk flott leder. Samtidig mener jeg vi har klart å få vårt stempel på politikken i byen.

Det er ikke første gang Frp er på høyde med Høyre i meningsmålinger. I mai 2007 var de sågar syv prosentpoeng foran, og fikk tidenes beste måling med 27,4 prosent. Fire måneder senere, i valget, var rekkefølgen byttet om igjen. Denne målingen viser igjen at Frp stjeler flest velgere fra byrådskollega Høyre.

Lykkelig Mæland

Byrådsleder Monica Mæland (H) er likevel tilfreds. 25,7 er litt ned fra juni, men omtrent som valgresultatet. Fortsatt er Høyre i Bergen nesten ti prosentpoeng større enn Høyre nasjonalt.

— Det er en kjempegod måling for oss. Særlig med tanke på at riksmedia nesten bare fokuserer på konfliktene mellom Ap og Frp, sier hun.

HELT OK: Bergenserne er sånn passe fornøyd med byrådet så langt, viser en undersøkelse som Sentio har gjort for BT.

For Terje Ohnstad (Ap) er tallene tyngre å motta. Partiet har tapt mer enn hver tiende velger siden i fjor.

— Det er altfor dårlig. Det er ikke annet å si om det. Vi må jobbe knallhardt fremover, sier Ohnstad.

En liten trøst er at bystyrekamerat SV styrker seg etter bunnmålingen i juni.

Gleder seg til budsjettet

Bakgrunnstallene viser at de fleste av dem som har forlatt Ap har havnet i «vet ikke»-gruppen.

— Det er velgere vi kan vinne tilbake. Det er mulig vi er rammet av rikspolitiske strømninger. Dessuten har det vært vanskelig å få frem skillelinjene i lokalpolitikken. Byrådet har ikke kommet med kontroversielle saker. Det tror jeg endrer seg når de legger frem sitt første budsjett 15. september, sier Ohnstad.

Mæland gir Ohnstad delvis rett.

— Budsjettet vil vise politiske skillelinjer, for dette kunne aldri Ap klart å legge frem. Jeg er stolt over det vi klarer å få til innenfor stramme rammer, sier hun, men vil ikke røpe mer. Hva synes du om byrådet i Bergen? Si din mening!

HELGE SUNDE (arkiv)