Ved kommunevalget for fire år siden fikk Frp 20,2 prosent av stemmene. Bergens Tidenes siste meningsmåling viser at partiet nå har en oppslutning på 14,3 prosent. Dette er det laveste resultatet det siste året.

Les hele undersøkelsene her (pdf)

Frps byrådslederkandidat Liv Røssland tror hovedårsaken til tilbakegangen er oppmerksomheten rundt Frp-politiker Trond Birkedal, som er siktet for utukt og overgrep.

— Vi har vært forberedt på at vi i forbindelse med Birkedal-saken ville få tilbakegang, vi ser det nasjonalt også. Vi har en stor utfordring, og vi skal gjøre det vi kan for å vise velgerne at det betyr en forskjell å stemme Frp. Vi må gjøre det vi kan for å vinne tilbake tilliten vi fikk i 2007, sier Røssland til Bergens Tidende.

- Men dere har hatt ganske stor tilbakegang også før Birkedal-saken?

— Det er riktig, vi har vært noe frem, og så tilbake igjen. Vi klarer ikke å være synlige nok i byrådssamarbeidet. Det blir ikke tydelig nok hva som er Frp-saker, noe som er en utfordring i et samarbeid med tre partier, sier Røssland, som også er finansbyråd.

Høyre frem

Mens FrP taper terreng, vinner Høyre stadig nye velgere. 35,9 prosent sier at de ville ha stemt Høyre i dag. Ved forrige kommunevalg hadde partiet 23,6 prosent av stemmene.

— Høyre vinner på at vi taper velgere. Det er ikke en ønskesituasjon for noen at vi bytter velgere mellom oss, sier Liv Røssland.

Høyres byrådsleder Monica Mæland gleder seg over resultatene fra meningsmålingen, som Respons Analyse har gjennomført for Bergens Tidende.

— Nå har vi ligger stabilt høyt i Bergen lenge. Dette er veldig gledelig, selv om det også er litt skummelt. Alle som er i politikken vet at det går opp og ned. Det er kjekt når det går opp, og litt mindre greit når det går ned. Høyre gjør det bra over hele landet, og vi i Bergen nyter godt av det, sier Mæland til Bergens Tidende.

Ville fått flertall

Hun gleder seg likevel ikke for tidlig.

— Det er viktig ikke å hvile et sekund. Vi må stå på frem til valget, for det er den dagen som gjelder, sier hun.

- Hvorfor tror du Frp gjør det så dårlig?

— Det er vel de siste ukers hendelser som preger Frp. Valgforskerne våre peker på Birkelandssaken og omstendighetene rundt den, så får vi håpe de reiser seg frem til valget, kommenterer Mæland.

Til sammen ville Høyre og Frp ha fått 34 mandater i bystyret om dagens resultat fra meningsmålingen blir stående, noe som betyr at de to partiene ville hatt rent flertall. Mæland vil ikke si om det vil være aktuelt med et rent Høyre/FrP-byråd.

— Vi jobber for et bredest mulig borgerlig flertall etter valget. Det har vi gjort ved hvert valg, så vil velgernes dom avgjøre hvilken konstellasjon som er mulig å danne, sier byrådslederen.

Arbeiderpartiet ligger flatt på denne målingen, med 26,1 prosent. Ved forrige kommunevalg hadde partiet 23,9 prosent av stemmene. KrF, som sitter i byråd sammen med Høyre og Frp, ligger også på stedet hvil, men gjør det dårligere enn ved forrige valg.