Knappe fire måneder før kommunevalget gjør Fremskrittspartiet et dramatisk byks på BTs ferske lokalmåling for Bergen.

Partiet får en oppslutning på 27,4 prosent, som er det høyeste noensinne på en BT-måling. Det er over ti prosentpoeng mer enn Frp fikk ved forrige lokalvalg, i 2003, og like mye som Høyre fikk i samme valg. Da endte Høyre med både byrådsleder og ordfører.

Historisk

— Dette er historisk. Det er første gang vi er største parti i Bergen på en måling. Det gir oss inspirasjon, stråler Liv Røssland, Frps byrådslederkandidat.

Hun er enig med at et valgresultat på linje med denne målingen ville gitt partiet gode kort på hånden i forhandlinger om posisjoner og byrådsmakt.

— Velgernes mandat gir oss forhandlingskortene. Det er ingen automatikk i at Høyre skal få byrådsleder og ordfører, sier hun.

Frps ordførerkandidat Gunnar Bakke gnir seg også i hendene når han får se tallene.

— Målet er mest mulig innflytelse. Vi sier ikke nei til posisjoner, sier han.

Landsmøtet mobiliserte

Verken Bakke eller Røssland klarer å peke på enkeltsaker som kan forklare fremgangen. At målingen er tatt opp i dagene etter Frps landsmøte, har trolig bidratt. Partiet fikk mye oppmerksomhet i lokale og nasjonale medier. For øvrig har Røssland bare denne forklaringen:

— Jeg håper det er fordi vi har jobbet jevnt og trutt med våre hjertesaker. Men det er klart vi tjener på at vi er synlige, sier hun.

Daglig leder Arve Østgaard i Sentio Research, som har utført målingen, peker også på Frps vellykkede landsmøte.

— Det ser ut til at Frp fikk langt mer ut av sitt landsmøte enn Høyre med sitt uken før, sier han.

Sentio sine målinger viser oppgang for Frp over hele landet. Det tolker Østgaard som at kritikken mot partiets klimapolitikk er i ferd med å avta.

— Frp gjør et kraftig jafs i vet ikke-gruppen. Det tyder på at de har klart å mobilisere mange av sofavelgerne. Det er lenge siden vet ikke-gruppen har vært under 30 prosent, sier Østgaard.

Han mener utfordringen for Frp blir å hindre at sympatisørene synker tilbake i sofaen frem mot valget.

Vantro i Høyre

For Høyre kommer målingen som et sjokk, med nedgang på 7,5 prosentpoeng. Partiets byråder tror nesten ikke det de ser. Ikke alle utropene egner seg på trykk.

— Dette er alvorlige tall for oss, ingen tvil om det. Men samtidig har den siste tidens målinger sprikt i alle retninger. Vi får satse på oppgang neste gang, sier byrådsleder Monica Mæland (H).

Hun klarer ikke å forklare at mange velgere ser ut til å ha hoppet fra Høyre til Frp i løpet av de siste to månedene.

— Det å styre innebærer at man tar noen belastninger, men jeg kommer ikke på noen enkeltsaker i det siste.

— Gir dere byrådslederstillingen til Frp hvis dette blir valgresultatet?

— Jeg tror ikke noe på at valget blir slik. Vi ønsker selvsagt fortsatt å styre byen, svarer Mæland.

- Hva skjer?

Også blant de andre partiene vekker målingen forundring.

— Hva er det som skjer her borte? spør Terje Ohnstad (Ap) og peker på høyresiden. Han legger også merke til at forholdet mellom blokkene ikke har endret seg stort. Derimot kan et stort Frp bidra til å skremme sentrumspartiene over til venstresiden.

— Kjære folk. Dette blir i alle fall ikke valgresultatet, mener Oddny Miljeteig (SV). Hun er måtelig fornøyd med eget partis oppslutning på 9,7 prosent.

Senterpartiets Kjersti Toppe er mest opptatt av at Sp mer enn fordobler oppslutningen, og at hun kan få med seg en partikollega i bystyret.

NYE HØYDER: Frps ordførerkandidat Gunnar Bakke og byrådslederkandidat Liv Røssland fikk historiske tall i hendene da BTs ferske lokallmåling fra Bergen forelå.