— Hva? Kan du gjenta tallene?

— Ja, dere får 24,7 prosents oppslutning, en fremgang på 8,2 prosentpoeng siden mai.

Fremskrittspartiets toppkandidat i Hordaland, Arne Sortevik, er nesten vantro når BT formidler det glade budskap i junimålingen fra Norsk Respons AS.

Indrevik inne

Når han får summet seg litt, gir Sortevik denne kommentaren:

— Dette er gledelig og oppmuntrende. Dessuten er det en bekreftelse på trenden i riksmålingene der vi også opplever styrket tillit blant velgerne.

— Men dette betyr ikke at vi kommer til å hvile på laurbærene frem mot valget. Denne målingen gir oss inspirasjon til å jobbe enda hardere når den virkelige valgkampen begynner i august. Tallene viser dessuten at vi faktisk har sjanser til å få inn fire representanter fra Hordaland, sier Sortevik.

Georg Indrevik fra Fjell er fjerdekandidaten som nå ser Norges nasjonalforsamling blinke i det fjerne. Politikerveteranen får plass på Stortinget hvis Frp får like høy oppslutning ved valget som i denne målingen.

«Alle» andre tilbake

Alle de andre store partiene, Ap, SV, H og KrF går tilbake på junimålingen. For Ap og SV er nedturen samlet sett på 6,7 prosentpoeng.

I Høyre-leder Erna Solbergs hjemfylke er det også verd å merke seg at hennes parti får en ny nedtur på BT-barometeret.

— Tilbakegangen de to siste månedene gjør at vi kan snakke om negativ tendens for Høyre, fastslår seniorkonsulent Idar Eidset i Norsk Respons.

Knapper og glansbilder

— Hva er årsaken til kjempebykset opp for Fremskrittspartiet?

— Frp har tidligere opplevd en sympatieffekt hos velgerne når de andre på borgerlig side spiller partiet ut over sidelinjen og avspiser dem med knapper og glansbilder. At regjeringspartiene og de rødgrønne rakker ned på hverandre, taler også til Frps fordel, mener Eidset.

Stortingsrepresentant Arne Sortevik tror og håper det ligger mer enn sympatieffekt bak velgerstrømmen til Frp.

— Vi har fått frem politikken vår på en god måte etter landsmøtet i mai. Og siden dette er en Hordalands-måling, må vi vel kunne tillate oss å si at velgerne i fylket er rimelig godt fornøyd med jobben vi gjør på Stortinget, sier Sortevik.

Dåvøy og Hareide ute

Han var selv «fadder» for Fremskrittspartiets ja til innføring av gratis skolemåltider. Forslaget har fått mye blest den siste tiden, og sammen med de rødgrønne har Frp nå tvunget regjeringen til å utrede hva denne gjennomgripende matreformen vil koste statskassen.

For regjeringspartiet Kristelig Folkeparti er junimålingen dyster lesning. Partiet som mønstrer to statsråder på de tre øverste plassene på Hordalandslisten, har mistet annenhver velger siden 2001-valget.

Det betyr at verken barne- og familieminister Laila Dåvøy eller miljøvernminister Knut Arild Hareide ligger an til stortingsplass.

Ille for Venstre

Også Venstre-leder og landbruksminister Lars Sponheim må finne seg andre jaktmarker hvis trenden ikke snur. Partiet er langt nede på totallet.

— Venstre sliter, det ser vi også på andre partibarometre. Mange av partiets tidligere velgere forsvinner til SV og Ap. Sponheim har mange friske utspill mot de rødgrønne, men partimålingene kan være et signal om at han ikke er på bølgelengde med forhenværende Venstre-velgere, sier seniorkonsulent Idar Eidset.