Det ble aldri noen skikkelig hurrastemning på valgvaken hos Frp i Bergen. Det var heller ikke så mye å juble for, etter alle forventningene som var skapt på forhånd. Meningsmålingene hadde jo lenge varslet et brakvalg — også i Bergen.

Så viste det seg ganske tidlig at Frp ville få store problemer med å holde stillingen i Bergen. Da det til slutt viste seg at partiet fikk et tilbakeslag på ett mandat i forhold til 1999-valget, forsøkte de fleste å glede seg over resultatene i nabokommunene.

Allerede da valglokalene stengte var partiledelsen i Bergen Frp på plass på utestedet Privaten for å feire det de trodde ville bli en solid seier sammen med et tjuetall partifeller.

Stortingsrepresentant Karin S. Woldseth og Gunnar Bakke, som er nestformann i bystyregruppen, satt lenge rolig og i trygg forvissning om at det ville bli et godt utfall.

— Får vi oppunder 20 prosent av stemmene, noe jeg har godt håp om, bør vi være svært fornøyd, mente han.

- Gjorde det vi kunne

Liv Røssland var mellomfornøyd. Både hun og de andre satt lenge og håpet på at tendensen skulle snu etter hvert som resultatene fra flere av stemmekretsene var opptalt.

— Vi har i hvert fall gjort så godt som vi kunne. Men vi er alle blitt rammet av denne Friele-effekten, der folk har stemt på person fremfor på politikk. Det var jo ikke noe borgermestervalg vi skulle ha!

— Dessuten har Pensjonistpartiet tydeligvis rammet oss spesielt hardt, for Stein Husebø er en kjent og respektert person som nok har fått mange eldre til å foretrekke hans parti fremfor vårt, sier hun.

— Den siste uken har vi sloss i motbakke, konstaterer Røssland.

- Is i magen!

Hun ville ikke spå noe om hva som vil skje i Bergen bystyre, slik dette valgresultatet tegner til å bli:

— Ingen av grupperingene ser ut til å ha fått 34 representanter, så dette vil bli det komplette kaos, det er jeg helt sikker på, sukker hun.

— Men nå må vi ha is i magen, for det er fortsatt en del kretser som ikke er opptalt. Jeg gir ikke opp troen på at vi skal gå litt frem i Bergen, sier Karin Woldseth og får medhold hos Gunnar Bakke.

— Vi må for all del glede oss over de flotte resultatene for Frp omkring i Hordalands-kommunene. Det gjelder selvsagt Os, Askøy, Fjell, Lindås og Austevoll! sier Bakke og Woldseth.

Veteran formante

Partiveteranen Erna Mundal Pedersen, med mange perioder bak seg i bystyret, var klar i sin formaning til Gunnar Bakke:

— Dere må for all del unngå å komme i noe avhengighetsforhold til KrF, uansett hva som skjer! Han svarte ikke noe på det.

Gunnar Bakke: - Det er likevel bra for demokratiet at fløypartiene Frp og SV gjør det rimelig bra, for da blir skillelinjene i politikken klarere.

Det ble ikke skikkelig fart i valgvaken før langt på kveld. Forventningene var jo så store, så store. Men de hørte alle hva Carl I. Hagen utbasunerte før klokken var 22:

— Dette er det beste valget for Frp noensinne!

Noen nikket, andre tok seg en ekstra slurk av pilsglasset.