• Mange kommuner opplever nasking, vold og annen kriminalitet i tilknytning til asylmottakene. Dette opptar innbyggerne, og blir et viktig valgkamptema, sier Terje Søviknes (Frp).

Fremskrittspartiets profilerte toppkandidat både i Os og til fylkestingsvalget i Hordaland, spilte ut innvandringskortet da fylkespartiet presenterte kandidater og politikk for pressen om bord på fjordabåten «Bruvik» i går.

Søviknes avviser at partiet er gått tom for ideer.

Vold og stjeling

— Senest i går beklaget Ap-ordføreren i Hammerfest seg over vold og stjeling begått av asylsøkere og flyktninger. Det er mye uro og kriminalitet rundt asylmottakene i kommunene. Sommerens kriminalsaker, som dessverre også har endt med tragiske drap, viser at dette er et problem. Mange steder sliter man med integreringsproblemer og å få denne gruppen til å bli selvhjulpne, sier Søviknes.

— Frykter du ikke en skitten valgkamp med stigmatisering av en hel gruppe når innvandringsdebatten skal bringes ned på lokalplanet i den enkelte kommune?

— Vi må våge å ta denne debatten nå. Dette er et tema som engasjerer folk. Hvis vi ikke diskuterer det foran et valg, når skal vi ellers gjøre det?

Søviknes, som både skal forsvare ordførerposisjonen i Os og er partiets fremste kandidat til fylkestingsvalget, levner ingen tvil om hva han prioriterer. Hjemkommunen Os kommer til å få mest oppmerksomhet.

Ikke sexy nok

— Det er begrenset hvor sexy du kan gjøre en fylkesvalgkamp. Folk har sin tilhørighet til hjemkommunen, og vet knapt navnet på en eneste fylkespolitiker. Media viser dessuten null interesse, sier Søviknes.

Fremskrittspartiet går også denne gang til valg på nedleggelse av fylkeskommunen.

— Men vi tar til etterretning at dette forvaltningsnivået er fredet frem til 2007. I mellomtiden er vi motivert for å ta et skikkelig grep for å slanke fylkets svulmende og tunge byråkrati. Flertallet av Ap og sentrumspartiene har ikke tatt innover seg at fylket har mistet ansvaret for sykehusene. I påvente av nedleggelse, må organisasjonen bygges ned, sier Søviknes, og mener Os-modellen med privatisering og nedbemanning bør overføres til fylkesbygget.

— Hordaland fylke må også bli en positiv ja-kommune, fremfor å forpurre gode utbyggingsprosjekter som kan gi vekst rundt om i kommunene, mener han.

Pilotkommuner

Politisk nestformann i Hordaland, Arne Sortevik, sier at partiets mål er å gjøre det beste lokalvalget noensinne. Fylkespartiet har utpekt en gruppe pilotkommuner der partiet har gode utsikter til å komme i maktposisjon. Det gjelder blant annet Austevoll, Kvinnherad, Fjell, Os, Askøy og Stord.

— I disse kommunene vil lokallagene få ekstra drahjelp fra sentrale politikere og ekstra ressurser til valgkampen, sier Sortevik.

JA TAKK, BEGGE DELER: Frps Terje Søviknes skal forsvare ordførerposisjonen i Os samtidig som han er partiets fremste kandidat til fylkestingsvalget.