Et forhold endrer seg ikke når et nytt bystyre skal overta for et gammelt. Det er høyrefolkene som tjener mest. I forrige bystyreperiode tronet ordfører Herman Friele på inntektstoppen. I det nyvalgte bystyret er det Johan Horn som inntar toppen. Hans nettoinntekt i 2006 var på drøye 3,8 millioner kroner.

Frp nest rikest

Men Frp-erne er på vei oppover. Blant de ti med høyest inntekt i 2006 finner vi fire politikere fra Frp. Den gjennomsnittlige nettoinntekten til partiets politikere er på 481.000 kroner, 90.000 kroner over gjennomsnittet i Arbeiderpartiet. Det overrasker valgforsker Frank Aarebrot.

— Både Frp og Arbeiderpartiet er for folk flest. Inntektene til de to partienes velgere ligger på omtrent samme nivå. Her ser vi at Frps politikere er i ferd med å fjerne seg inntektsmessig fra partiets velgere. Det behøver ikke være så gunstig, sier Aarebrot.

Frps Gunnar Bakke, som velges til ordfører i slutten av oktober, ligger på annenplass på inntektstoppen, med en nettoinntekt på drøye millionen. Hans inntekter skriver seg for det aller meste fra arbeidsgiver Baker Brun, der han er daglig leder.

Appellerer til de velstående

Johan Horns inntekter skriver seg blant annet fra flere familieselskaper. - Årsaken til at inntekten ble så høy i 2006 er at jeg solgte noen tomter, sier Horn til BT.

Representantene for høyrepartiene dominerer de øverste plassene på bystyrets inntektstopp. Regner vi på gjennomsnittsinntekter, ligger Høyre suverent på topp. Selv når vi tar vekk Horns inntekter fra regnestykket, ligger partiet fortsatt 50.000 kroner over det neste på listen, Frp.

— Det er en banal forklaring på at Høyre troner øverst på listen. Høyre er et parti som appellere til dem som tjener mye og som driver i privat næringsvirksomhet. Det gjelder også partiets politikere, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Må betale skatt

Høyre-politikerne i Bergen kommer både fra politikken og det private næringsliv. Aarebrot mener mange Høyre-folk er i en situasjon der de har muligheter for helt leggalt å redusere inntektene og dermed skatten. Men Høyre-politikere kan ikke utnytte disse mulighetene fullt ut.

— Når de er offentlige personer må Høyrepolitikere fremstår med en selvangivelse som er speiderglatt. Du kan ikke være ordfører i Bergen og samtidig være nullskattyter, selv om du har teknisk mulighet til å være det.

Så er det heller ingen av Høyre politikere i bystyret som ikke betalte skatt i 2007.

SV ligger lavest

På BTs oversikt ligger SV aller lavest med en gjennomsnittlig inntekt på drøye 200.000 kroner. Årsaken er at flere av politikerne er studenter og dermed har svært lave inntekter.

— Det normale for SVs velgere er at de har et inntektsnivå som velgerne fra Høyre, sier Aarebrot.

BTs oversikt over inntektsnivået viser at heltidspolitikerne i Bergen befinner seg ganske midt i løypen inntektsmessig blant de nyvalgte bystyremedlemmene.

Høyres Henning Warloe er på topp, mens Arbeiderpartiets Terje Ohnstad ligger på annenplass. Warloe har inntekter fra en klesbutikk han fortsatt eier. Ohnstad henter sin inntekt fra politikken.

SKÅLER: Frps gruppeleder Liv Røssland og snart nyslått ordfører Gunnar Bakke (t.v.) ligger på ti på topp blant bystyrets nyvalgte hva inntekt angår. Her skåler de over valgresultatet med nyvalgt bystyremedlem Øystein Christoffersen.
Amundsen, Paul S.